Behandeling en bijwerkingen

Doelgerichte therapie bij endeldarmkanker

Opslaan

Bij endeldarmkanker met uitzaaiingen kun je soms ook doelgerichte therapie krijgen.

Doelgerichte therapie werkt specifieker dan bijvoorbeeld chemotherapie. Het kan zich richten op de kankercellen met bepaalde eigenschappen. Ook kunnen sommige doelgerichte medicijnen voorkomen dat er bloedvaten gevormd worden in de tumoren. Dit remt de groei van de tumor.

Doelgerichte medicijnen bij endeldarmkanker

Doelgerichte medicijnen tegen endeldarmkanker zijn bevacizumab, cetuximab en panitumumab. Deze medicijnen worden vaak gecombineerd met chemotherapie. Niet bij iedereen werkt doelgerichte therapie. De arts vertelt of je in aanmerking komt. Hier is vaak ook onderzoek van het DNA voor nodig.

Hoe werkt doelgerichte therapie?

Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die specifiek aangrijpen op de kankercellen. Zo kan doelgerichte therapie kankercellen doden of de celdeling van kankercellen remmen.

De medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken. Een ander woord voor doelgerichte therapie is targeted therapy.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juni 2018

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Buijsen, J.D. (radiotherapeut), Dr. Roodhart, J.M.L (medisch oncoloog), Dr. Spaander, V.M.C.W. (MDL-arts), Dr. Tanis, P.J. (chirurg-oncoloog)