Chemotherapie bij endeldarmkanker

Opslaan

Chemotherapie als palliatieve behandeling

Als endeldarmkanker niet meer is te genezen, kan chemotherapie worden gegeven als palliatieve behandeling. Dit kan worden gecombineerd met doelgerichte therapie. De behandeling is niet gericht op volledige genezing, maar op het verlengen van het leven. Ook kan het doel klachten verminderen of voorkomen zijn. 

Bespreek met de arts of chemotherapie een goede behandeling is. Je conditie en je eigen wensen zijn belangrijk bij deze afweging.

Chemotherapie voor een andere behandeling

Soms kun je chemotherapie, eventueel in combinatie met doelgerichte therapie, krijgen vóór een andere behandeling tegen uitzaaiingen. Een doel van de chemotherapie is het kleiner maken van de uitzaaiingen.     

Chemotherapie

Deze video legt uit hoe chemotherapie in zijn werk gaat.

Hoe werkt chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.

Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. De chemokuur krijg je meestal een paar keer achter elkaar.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juni 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Dr. Buijsen, J.D. (radiotherapeut), Dr. Roodhart, J.M.L (medisch oncoloog), Dr. Spaander, V.M.C.W. (MDL-arts), Dr. Tanis, P.J. (chirurg-oncoloog)