Uitzaaiingen bij eierstokkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Kanker kan uitzaaien. Een ander woord voor uitzaaiingen is metastasen.

In een vroeg stadium beperkt eierstokkanker zich tot 1 of allebei de eierstokken. Breidt de tumor zich uit buiten de eierstokken, dan gebeurt dit vooral in de buikholte.
De buikholte en de buikorganen zijn bekleed met het buikvlies. Daarop kunnen uitzaaiingen ontstaan. Deze kunnen zich daar uitbreiden.

Ook kunnen kankercellen zich verspreiden via het lymfestelsel. Zo ontstaan uitzaaiingen in de lymfeklieren. Dit zijn vooral de lymfeklieren in het bekken en achter in de buikholte. Vanuit die lymfeklieren kan de tumor uitzaaien naar andere organen.

Uitzaaiingen via het bloed komen bij eierstokkanker heel weinig voor en meestal alleen als een vrouw de ziekte al lang heeft.

Krijg je (later) ergens anders een tumor, bijvoorbeeld in de lymfeklieren? Dan zijn dit bijna altijd kankercellen uit de eierstok. Je hebt dan geen lymfeklierkanker, maar uitzaaiingen van eierstokkanker.

José over niet meer beter worden

José (63) heeft uitgezaaide eierstokkanker en wordt niet meer beter. Hoe gaat ze ermee om en hoe lukt het haar om toch nog te genieten? 'Wat morgen gebeurt, weet niemand.' Bron video: overpalliatievezorg.nl

Colofon

Met medewerking van:

Prof. dr. Leon Massuger

Gynaecoloog, Radboudumc

Prof. dr. René Verheijen

Gynaecoloog, UMC Utrecht

Dr. Els Witteveen

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl, Olijf, netwerk vrouwen met gynaecologische kanker

Laatste update: juli 2016