Operatie bij borstkanker mannen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij borstkanker stelt de arts bijna altijd een operatie voor. Meestal krijg je een borstamputatie. De chirurg haalt dan de hele borst weg. Soms haalt de arts ook de lymfeklieren in de oksel weg. Na deze operatie kun je nog een aanvullende behandeling krijgen.

Lees op deze pagina over:

Hoe gaat een borstamputatie?

Voor deze operatie ga je onder narcose. De chirurg maakt een ovaalvormige snee om de tepel. Via deze snee verwijdert de chirurg de tumor en al het borstweefsel. Vaak is het ook nodig de tepel te verwijderen. De borstspier zelf blijft meestal zitten.

Meestal verwijdert de chirurg ook één of enkele lymfeklieren in de oksel. Lees meer hierover bij schildwachtklierprocedure. Soms is het nodig alle lymfeklieren in de oksel te verwijderen: een okselkliertoilet.

De operatie duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur.

Litteken na borstamputatie zonder reconstructie

Onderzoek van het tumorweefsel na de borstamputatie

Na de operatie onderzoekt een patholoog het weggehaalde borstweefsel. De uitslag geeft informatie om de verdere behandeling te kunnen bepalen.

Behandelingen voor of na de borstamputatie

Na het verwijderen van de borst is soms bestraling nodig. Vaak adviseert de arts ook andere aanvullende behandelingen, zoals chemotherapie, anti-hormonale therapie of doelgerichte therapie.

Is voor de operatie al duidelijk dat zo'n aanvullende behandeling nodig is? Dan kan het ook zijn dat je hiermee begint. De operatie volgt dan pas als je klaar bent met de aanvullende behandeling.

Herstel na de borstamputatie

De eerste weken na de operatie kan de wond pijn doen en een trekkend gevoel geven. De huid rond de wond kan verkleuren. Soms is het gebied rondom het litteken gezwollen. Een bloeduitstorting in het geopereerde gebied komt regelmatig voor. Deze klachten worden minder naarmate de wond geneest.

Vanuit het ziekenhuis krijg je oefeningen mee voor je arm en schouder. Volg de adviezen goed op. Bewegen is goed voor je herstel.

Mogelijke complicaties van de borstamputatie

Een borstamputatie kan complicaties met zich meebrengen, zoals een nabloeding, infectie of littekenvorming.

Bij de operatie moet de chirurg vaak de gevoelszenuwen doorsnijden. Dit kan leiden tot een doof gevoel aan de binnenkant van je arm. Ook kun je last krijgen van zenuwpijn. Wanneer je borst verwijderd is, kun je pijn krijgen op de plek waar je borst eerst zat. Dit heet fantoompijn. Lees verder over pijn en zenuwpijn na borstkanker.

Hoe verder na een borstamputatie

Een borstamputatie is een ingrijpende operatie. Het kan invloed hebben op hoe je je voelt en hoe je naar jezelf kijkt. Misschien vind je het fijn om er met lotgenoten over te praten. Lotgenoten vind je bijvoorbeeld via de community van kanker.nl of bij Borstkankervereniging Nederland. Of via IPSO Centra voor leven met en na kanker.

Vind je het heel moeilijk, dan kun je misschien psychologische hulp krijgen. Bespreek dit met je arts of verpleegkundige.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-arts-vrouw

Dr. Carmen van der Pol

Borstkankerchirurg, Alrijne Ziekenhuis

Illustratie mannen

Mannen die borstkanker hebben (gehad)

Illustratie mannen

Projectgroep mannenmetborstkanker.nl

illustratie-deskundige-man

Tom Bootsma

Onderzoeker, Nederlands Kanker Instituut (NKI)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2023