Behandeling bij baarmoederhalskanker

Opslaan

Bij baarmoederhalskanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke behandeling je krijgt, hangt af van:

 • het soort baarmoederhalskanker dat je hebt
 • hoe groot de tumor is
 • of de tumor is doorgegroeid in weefsels eromheen
 • of er uitzaaiingen zijn en waar die uitzaaiingen zitten
 • je leeftijd en conditie
 • je eigen wensen en voorkeuren

Lees verder over:

Ziekenhuizen voor baarmoederhalskanker

Voor de behandeling van baarmoederhalskanker kun je terecht in 9 ziekenhuizen in Nederland. Je arts kan je doorsturen naar 1 van deze ziekenhuizen.

Kinderwens en baarmoederhalskanker

Door de behandeling van baarmoederhalskanker kun je minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden. Heb je een kinderwens? Dan is het belangrijk om dit voor de start van de behandeling met je arts te bespreken.
 

  Behandeling van baarmoederhalskanker in een vroeg stadium

  Bij baarmoederhalskanker in een vroeg stadium kun je een operatie of een behandeling met bestraling krijgen. 

  Met baarmoederhalskanker in een vroeg stadium wordt bedoeld:

  • De tumor zit alleen in de baarmoederhals (stadium 1) en is kleiner dan 4 cm, of
  • De tumor is in een klein deel van de vagina gegroeid (stadium 2A)

  De meeste vrouwen met baarmoederhalskanker in een vroeg stadium kiezen voor een operatie. Een operatie heeft op de lange termijn namelijk minder bijwerkingen dan een behandeling met bestraling.

  Na de operatie is soms toch nog een aanvullende behandeling nodig met bestraling of met chemoradiatie. Zo’n aanvullende behandeling maakt de kans kleiner dat de kanker terugkomt. 

  Behandeling van baarmoederhalskanker in een meer gevorderd stadium

  Bij een uitgebreidere tumor of als voor de behandeling al duidelijk is dat er uitzaaiingen naar de lymfeklieren zijn, krijg je meestal chemotherapie en bestraling. Deze behandeling heet chemoradiatie.

  Is chemoradiatie geen goede optie, dan kun je bestraling krijgen in combinatie met hyperthermie.

  Heel soms is er na de chemoradiatie toch nog een restje tumor achtergebleven. Dan bespreekt de arts met je de mogelijkheid om alsnog de baarmoeder weg te halen met een operatie.

  Behandeling van teruggekeerde baarmoederhalskanker

  Baarmoederhalskanker kan terugkomen na de behandeling. De kans op terugkeer is groter als de kanker bij de diagnose al buiten de baarmoederhals is gegroeid. 

  Welke behandeling er mogelijk is als baarmoederhalskanker terugkeert, hangt af van de eerdere behandeling en van de plek waar de kanker is teruggekeerd. De arts bespreekt met je wat in jouw situatie de beste behandeling is. Je kunt ook besluiten dat je geen behandeling wilt.

  Bestraling met chemotherapie of bestraling met hyperthermie

  Als je nog geen bestraling hebt gehad en geen uitzaaiingen hebt, bestaat de behandeling vaak uit chemoradiatie. Soms adviseert de arts een combinatie van bestraling en hyperthermie. Bijvoorbeeld als chemotherapie niet kan omdat je nieren niet goed meer werken. 

  Uitgebreide operatie (exenteratie)

  Heb je al bestraling gehad, dan is soms een uitgebreide operatie mogelijk (exenteratie). Dit kan alleen als er geen uitzaaiingen zijn. Bij deze operatie verwijdert de arts de tumor uit het kleine bekken. 

  Vaak is de kanker niet los te maken van de blaas en/of de urineleiders. Dan moet de blaas ook verwijderd worden. Dit heet een voorste exenteratie. Je krijgt dan vaak een urinestoma. Dit is een kunstmatige uitgang voor de urine via de buik. 

  Soms is de kanker vergroeid met de dikke darm. Dan moet een stuk van de darm verwijderd worden. Dat heet een achterste exenteratie. In dat geval krijg je soms een darmstoma. Dit is een kunstmatige uitgang voor de ontlasting via de buik. Lees verder over darmstoma.

  Soms moet de arts een achterste en een voorste exenteratie doen om alle tumor te kunnen verwijderen. 

  Behandeling van baarmoederhalskanker die niet meer te genezen is

  Wanneer de kanker is uitgezaaid naar andere organen, zoals de longen, kun je helaas niet meer genezen. Je kunt dan wel een behandeling krijgen om de ziekte te remmen en vooral om klachten te verminderen. Bijvoorbeeld bestraling, chemotherapie of chemotherapie in combinatie met doelgerichte therapie.

  Je arts bespreekt met je wat in jouw situatie de beste behandeling is. Je kunt ook besluiten dat je geen behandeling wilt.

  Soms kun je meedoen aan wetenschappelijk onderzoek (trial). Je krijgt dan bijvoorbeeld een nieuwe behandeling of een combinatie van behandelingen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bekijk de trials voor baarmoederhalskanker.

  Over deze pagina

  De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

  Laatste update: oktober 2020

  Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

  Met medewerking van

  Dr. Cor de Kroon, Dr. Ramon Smolders