Lotgenoten

Opslaan

Ervaringen uitwisselen met mensen die zelf ook kanker hebben (gehad) kan erg waardevo zijn. Zij kunnen je tips geven over omgaan met kanker en herstel van kanker. Wat heeft hen geholpen? Waar hebben ze hulp of ondersteuning gekregen?

Lotgenoten vind je in inloophuizen, via patiëntenorganisaties, in het ziekenhuis of in de discussiegroepen van kanker.nl.

Inloophuizen

In een inloophuis kun je terecht voor lotgenotencontact in een huiselijke omgeving, zonder verwijzing en zonder afspraak. Je kunt binnenlopen om bij een kopje koffie of thee je verhaal te doen, of deel te nemen aan ontspannende of creatieve activiteiten. Lees hier wat een inloophuis voor jou kan betekenen,

Patiëntenorganisaties

Er bestaan verschillende patiëntenorganisaties voor mensen met kanker. Zo zijn er patiëntenorganisaties voor specifieke kankersoorten, maar ook voor bepaalde gevolgen zoals een stoma.

Als lid van een patiëntenorganisatie kun je:

  • lotgenoten ontmoeten op bijeenkomsten, via de telefoon of op sociale media 
  • bijeenkomsten over je ziekte bijwonen
  • op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen
  • actief deelnemen aan het verbeteren van informatie
  • belangen van de patiënt in de gaten houden

Bezoek in ziekenhuis

Sommige patiëntenorganisaties kunnen ervoor zorgen dat je in het ziekenhuis bezoek krijgt van een lotgenoot. Deze vertelt over zijn of haar eigen ervaringen met de diagnose, behandeling en herstel.

Veel patiënten ervaren steun om te horen en zien wat na de ingreep (nog) mogelijk is. Je arts of verpleegkundige kan een afspraak met een lotgenoot maken. Je kunt dit ook zelf via de patiëntenorganisatie regelen.

Gespreksgroepen op kanker.nl

Op kanker.nl is zijn meerdere gespreksgroepen over omgaan met kanker. 

In deze online gespreksgroepen bespreken patiënten en naasten wat zij tegenkomen/ervaren en hoe ze daarmee omgaan: Als deelnemer van kanker.nl kun je zelf ook je ervaringen delen of vragen stellen. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juni 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Brouwer, T. (ervaringsdeskundige), Haak. T. (ervaringsdeskundige), Dr. Hoekstra-Weebers, J. (socioloog), Kuin. A. (geestelijk verzorger), Ir. Schots, F.J.M. (ervaringsdeskundige), Van der Veldt, M. (maatschappelijk werker)