Inloophuis

Opslaan

Bij een inloophuis kun je terecht om in een huiselijke omgeving over je ervaringen te praten. Of voor voorlichting, activiteiten en contact met lotgenoten. Je kunt er zonder verwijzing en zonder afspraak binnenlopen.

Inloophuizen organiseren regelmatig thema- en voorlichtingsbijeenkomsten en faciliteren spreekuren van patiëntenorganisaties. Vaak zijn er ook speciaal opgeleide jeugdvrijwilligers aanwezig die kinderen, jongeren en gezinnen die te maken hebben met kanker ondersteunen.

Elly vertelt over inloophuizen

In een aantal inloophuizen is daarnaast gespecialiseerde zorg beschikbaar, bijvoorbeeld van psychotherapeuten/psychologen, oedeemtherapeuten en fysiotherapeuten.

Bezoek je een inloophuis, dan word je welkom geheten door gastvrouwen en gastheren. Zij weten vaak uit eigen ervaring wat de impact van kanker is. Je kunt met hen een kopje koffie of thee drinken en je verhaal doen. Of praten met andere bezoekers. De sfeer is ongedwongen.

Een bezoek aan een inloophuis is gratis.

Naar een inloophuis

In Nederland zijn bijna 80 inloophuizen voor (ex-)patiënten, naasten en nabestaanden.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2018

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Brouwer-Dudok de Wit, A.C. (klinisch psycholoog), Nies, E. de (ervaringsdeskundige), Van Zaalen, R. (ervaringsdeskundige), Drs. Vermeer, J. (psycholoog)