Omgaan met blijvende beperkingen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Kanker en de behandeling ervan kunnen blijvende beperkingen veroorzaken. Deze beperkingen accepteren en ermee om leren gaan, kan zwaar zijn. Het is ook wel een vorm van rouwverwerking. Je hebt  namelijk te maken met verlies van onafhankelijkheid.

Accepteren dat je sommige dingen niet meer zelf kunt, kan heel moeilijk zijn. Sommige mensen hebben het gevoel dat hun lichaam hen in de steek heeft gelaten.

Lichamelijke of geestelijke veranderingen

Sommige mensen hebben door verandering van hun uiterlijk minder zelfvertrouwen. Anderen voelen zich kwetsbaar en onzeker door wat hen is overkomen. Ook jij kunt ervaren dat je door het ziekteproces bent veranderd, zowel lichamelijk als  geestelijk. 

Mensen die door hormonale therapie onvruchtbaar zijn geworden of vervroegd in de overgang gekomen, kunnen het ook moeilijk hebben.

Eenzaamheid

Misschien voel je je onvoldoende gesteund of begrepen. Of ben je door beperkingen minder goed in staat om sociale contacten te onderhouden. Hierdoor kun je je eenzaam voelen.

Misschien helpt het om met lotgenoten over je ervaringen te praten. Bijvoorbeeld tijdens bijeenkomsten van patiƫntenorganisaties of inloophuizen.

Je kunt ook online contact zoeken. Via kanker.nl kun je mensen vinden zoals jij.  Je moet je dan wel eerst registeren als deelnemer.

Je kunt op kanker.nl ook meepraten over omgaan met kanker. Of een blog bijhouden

Verlies van controle

Veel mensen met kanker hebben het gevoel dat ze de grip op hun leven zijn verloren. Er is in een korte tijd veel gebeurd waar ze geen of weinig invloed op hadden. Het verlies van controle kan heel moeilijk zijn en verschillende reacties oproepen.

Het kan zinvol zijn om op een rijtje te zetten welke dingen nog lukken en welke dingen niet meer. Zo krijg je een overzicht van dingen die nog wel mogelijk zijn en waar je nog wel invloed op hebt.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

illustratie-deskundige-vrouw

Dr. Josette Hoekstra-Weebers

Socioloog, UMCG

illustratie-deskundige

Annemieke Kuin

Geestelijk verzorger, Dijklander Ziekenhuis

illustratie-deskundige-vrouw

Michaela van der Veldt, MSc.

Maatschappelijk werker, Erasmus MC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2018