Therapeutic touch

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Therapeutic touch gaat uit van de gedachte dat de mens ook uit energie bestaat, en dat die energie bij klachten en ziekte uit balans is. 

Bij therapeutic touch probeert de zorgverlener met zijn of haar handen het energieveld van de patiënt meer in evenwicht te brengen. Dit gebeurt met liefdevolle aandacht en volgens een vaste methode. Doel is de energie weer vrij en symmetrisch te laten stromen. Dat kan een rustgevend, ontspannend en helend effect hebben.

Of er inderdaad zoiets als een energieveld bestaat is onduidelijk. Wetenschappers weten nog weinig over de aard en vorm van de energie waarop deze methode zich richt.
 
Op dit moment passen vooral verpleegkundigen therapeutic touch toe. Het kan onderdeel van de zorg in het ziekenhuis zijn.

Wanneer kan therapeutic touch helpen bij kanker?

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar therapeutic touch bij klachten door kanker of de behandeling van kanker. Meer algemeen blijkt uit onderzoek dat therapeutic touch kan helpen bij :
•    Pijn
•    Angst
•    Onrust

Is therapeutic touch veilig?

Ja, therapeutic touch is veilig.

Overleg vooraf met je arts

Heb je kanker (gehad) en overweeg je therapeutic touch? Overleg dit dan vooraf even met je arts en/of verpleegkundig specialist. Het is altijd goed als deze op de hoogte is van de  behandelingen die je zelf kiest om je lichaam en geest te ondersteunen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Inès von Rosenstiel

Dr. Inès von Rosenstiel

Kinderarts en arts integratieve geneeskunde, Rijnstate

Logo Van Praag Instituut

Van Praag Instituut

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2020