Peniskanker

Tmc over deze informatie

Peniskanker is kanker van de huidcellen van de penis. Peniskanker is een zeldzame vorm van kanker. In Nederland krijgen ongeveer 120 mannen per jaar peniskanker.

Bij peniskanker begint de tumor te groeien aan de binnenkant van de voorhuid. De meeste mannen met peniskanker hebben al langere tijd last van een voorhuid die niet terugtrokken kan worden.

Groeiwijze peniskanker

Wordt een kwaadaardige penistumor groter, dan kan deze door de verschillende lagen van de voorhuid of de eikel groeien. Hoe verder de tumor het weefsel in groeit, des te groter het risico dat er kankercellen losraken. Die kunnen zich in het lichaam verspreiden en uitgroeien tot nieuwe tumoren. Dit zijn uitzaaiingen.

Misverstanden

Peniskanker wordt niet veroorzaakt door zelfbevrediging (masturbatie) of door andere seksuele activiteiten. Peniskanker is ook geen geslachtsziekte. Wel is er een verband met het seksueel overdraagbare humane papilloma virus (HPV).

HPV kan door geslachtsverkeer worden overgebracht. Er bestaan veel verschillende soorten HPV. Een klein aantal van deze soorten geeft een verhoogd risico op peniskanker.

Penis

Penis

Penis

De penis, balzak en de prostaat vormen samen de mannelijke geslachtsorganen. De penis wordt gebruikt om mee te plassen en bij seksuele activiteiten.

In de penis zitten 3 zwellichamen. Deze zwellen op als een man seksueel opgewonden raakt. Aan het uiteinde van de penis zit de eikel. De eikel is een onderdeel van 1 van de zwellichamen. De eikel is zeer gevoelig en belangrijk voor het krijgen van een orgasme.

De voorhuid is een losse huidflap die de eikel beschermt. Normaal gesproken kan de voorhuid zo ver naar achteren geschoven worden, dat de eikel geheel te zien is. In de loop der jaren krijgen sommige mannen last van een te strakke voorhuid. Om dit probleem te verhelpen kunnen mannen geopereerd worden. Daarbij kan de arts een verwijdingplastiek doen. En soms is een volledige verwijdering van de voorhuid nodig. Dit heet besnijdenis of circumcisie.

De plasbuis mondt in de eikel uit. De plasbuis heeft een dubbele functie: tijdens het plassen komt er urine uit de plasbuis en tijdens een orgasme sperma.