Vruchtbaarheid en bestraling

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bestraling kan invloed hebben op je vruchtbaarheid. Heb je een kinderwens, lees dan hier de antwoorden op veelgestelde vragen. 

Belangrijk: Heb je een kinderwens? Bespreek die dan voor de behandeling met je arts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een arts met veel kennis van vruchtbaarheid. Met deze arts kun je bespreken of je een behandeling kunt krijgen waardoor je vruchtbaar blijft. Lees verder over vruchtbaarheid behouden

Ben je nog vruchtbaar na bestraling? (vrouwen)

Je eierstokken en je baarmoeder zijn belangrijk voor je vruchtbaarheid. Als deze organen bestraald worden, kun je minder vruchtbaar worden. 

Krijg je bestraling van je eierstokken én je baarmoeder? Dan werken je eierstokken en baarmoeder na de behandeling niet goed meer. Ben je nog niet in de overgang, dan kom je hierdoor in de overgang. Je menstruaties stoppen en je bent niet meer vruchtbaar.

Wordt alleen je baarmoeder bestraald, dan kan er geen kind meer groeien in je baarmoeder. Als je eierstokken nog werken, ben je nog wel vruchtbaar. 

Meer over de invloed van bestraling op je vruchtbaarheid.

Ben je nog vruchtbaar na bestraling? (mannen)

Je zaadballen zijn belangrijk voor je vruchtbaarheid. Als je zaadballen (mee)bestraald worden, kun je daar onvruchtbaar door worden. Bij een bepaalde hoeveelheid straling maken de zaadballen geen zaadcellen meer. Lees verder bij de informatie over zaadbalkanker.

Verwacht de arts dat je door de behandeling onvruchtbaar wordt? Dan kun je overwegen om sperma te laten invriezen
 

vruchtbaarheid

Mag ik zwanger worden of een kind verwekken tijdens of kort na de bestraling?

Zwanger worden of een kind verwekken wordt afgeraden als je bestraling krijgt of kort geleden hebt gekregen. De straling beschadigt namelijk de geslachtscellen. Daardoor is er een kleine kans op aangeboren afwijkingen. 

De schade aan de geslachtscellen is tijdelijk. Met de arts kun je overleggen hoelang je het beste kunt wachten met proberen zwanger te worden of een kind verwekken. Meestal adviseert de arts aan vrouwen om minstens 6 maanden te wachten. Voor mannen is dit minstens 3 maanden.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Irene Lips

Dr. Irene Lips

Radiotherapeut-oncoloog, LUMC en Reinier de Graaf

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Drs. Saskia van de Ven

Radiotherapeut-oncoloog in opleiding, UMC Utrecht

Foto Luca Incrocci

Prof. dr. Luca Incrocci

Radiotherapeut-oncoloog en seksuoloog, Erasmus MC

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2022