Bestraling

Opslaan

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

Het doel van bestraling is om kankercellen te vernietigen. Daarbij wordt geprobeerd gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen.

Bestraling wordt gegeven door een bestralingsarts. Een ander woord voor bestralingsarts is radiotherapeut of radiotherapeut-oncoloog.

Bestraling wordt veel gebruikt in de behandeling van kanker. Andere veelgebruikte behandelingen zijn operatie en chemotherapie. Vaak wordt een combinatie van behandelingen toegepast.

Hoe werkt bestraling?

Bestraling beschadigt het DNA in de cel. Als het DNA veel schade oploopt, kunnen cellen niet meer delen en sterven ze af.

Kankercellen delen sneller dan gezonde cellen. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor bestraling. Gevoeliger wil zeggen dat het DNA van kankercellen sneller beschadigt raakt. Kankercellen kunnen ook minder goed herstellen van de schade van straling dan gezonde cellen.

Bestraling is een plaatselijke behandeling. Alleen de tumor of het deel van het lichaam waar de tumor en/of uitzaaiingen zitten wordt bestraald.

Waar kan ik terecht voor bestraling?

Je kunt alleen bestraling krijgen in ziekenhuizen met een afdeling Radiotherapie. Of in een apart centrum dat gespecialiseerd is in behandeling met bestraling.

Heeft het ziekenhuis geen afdeling Radiotherapie, dan krijg je de bestraling in een ander ziekenhuis. Soms moet je hiervoor wat verder reizen.

Sommige speciale bestralingstechnieken zijn slechts in een aantal medische centra mogelijk.

Uitwendige en inwendige bestraling

Er zijn 2 manieren om te bestralen:

Uitwendige bestraling komt het meeste voor. Soms krijg je een combinatie van inwendige en uitwendige bestraling.

Bestraling bij kanker

Deze video laat zien hoe uitwendige bestraling in zijn werk gaat.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: februari 2018

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Prof. dr. Luca Incrocci, radiotherapeut-oncoloog en seksuoloog, Erasmus MC Rotterdam, Dr. Irene Lips, radiotherapeut-oncoloog, LUMC Leiden, Drs. Saskia van de Ven, radiotherapeut-oncoloog in opleiding, UMC Utrecht