Behandeling en bijwerkingen

Behandeling bij schildklierkanker

Opslaan

Voor de behandeling van schildklierkanker is bijna altijd een operatie nodig. Afhankelijk van het soort tumor is de behandeling dan afgerond, of is één van de volgende nabehandelingen nodig:

Naast bovenstaande behandelingen kunt u soms deelnemen aan behandelingen in onderzoeksverband (trials). U krijgt dan bijvoorbeeld een nieuwe behandeling of een combinatie van behandelingen waar artsen nog onderzoek naar doen. 

De meeste patiënten met schildklierkanker genezen volledig na een juiste behandeling. Meer dan 80-90% van de patiënten is 15 jaar later nog in leven. Wel zijn er patiënten met een verhoogd risico op terugkeer van de tumor.

Papillair schildkliercarcinoom en folliculair schildkliercarcinoom

Deze vormen van schildklierkanker kunnen meestal goed behandeld worden met een operatie. Bij kleine tumoren verwijderd de arts de helft van de schildklier waarin de tumor zich. Bij grotere tumoren is het meestal nodig de hele schildklier te verwijderen en een nabehandeling met radioactief jodium te doen. Na de behandeling zijn de meeste patiënten genezen en komt de ziekte niet terug.

Medullair schildkliercarcinoom

Deze vorm van schildklierkanker wordt behandeld met een uitgebreide operatie, eventueel gevolgd door bestraling. De kans op genezing van het medullair schildkliercarcinoom hangt af van het stadium waarin de ziekte wordt ontdekt.

Anaplastisch schildkliercarcinoom

Het anaplastisch schildkliercarcinoom komt heel weinig voor. Als de ziekte wordt ontdekt, is genezing vaak niet meer mogelijk. Dat komt omdat deze vormen van schildklierkanker erg agressief is. De tumor groeit heel snel. Per patiënt wordt gekeken welke mogelijkheden voor behandeling en ondersteuning mogelijk zijn.

Behandeling van uitzaaiingen

Het schildkliercarcinoom kan uitzaaien. Behandelmogelijkheden bij uitzaaiingen zijn:

Is er ondanks behandeling toch nog snelle groei? Dan kan palliatieve behandeling worden overwogen met doelgerichte therapie, zoals sorafenib en lenvatinib. Dit zijn middelen die de aanmaak van nieuwe bloedvaten tegengaan of op een ander manier op het functioneren van de cel aangrijpen. Deze middelen worden pas gegeven na overleg met een gespecialiseerd ziekenhuis, eventueel in studieverband.

Chemotherapie wordt niet geadviseerd bij uitzaaiingen van schildklierkanker.

Multidisciplinair overleg

De arts bespreekt je ziektegeschiedenis met een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Dit heet een multidisciplinair overleg (MDO). In veel ziekenhuizen in Nederland betrekken de artsen ook specialisten vanuit andere ziekenhuizen bij het multidisciplinaire overleg. 

Behandelplan

De behandelend arts maakt samen met een aantal andere specialisten een behandelplan voor je. Zij gebruiken hiervoor landelijke richtlijnen.

Om een zo goed mogelijke behandeling te kunnen geven, is het onder andere belangrijk te weten:

  • welk stadium en kenmerken de tumor heeft
  • of er sprake is van erfelijke belasting
  • of er uitzaaiingen zijn

Maar ook jouw persoonlijke situatie speelt een rol. Een behandelplan is dus maatwerk. Laat je daarom goed informeren over de behandelmogelijkheden zodat je samen met het behandelteam een weloverwogen besluit kunt nemen.

Behandelvoorstel bespreken

Na het multidisciplinair overleg zal de arts het behandelvoorstel met je bespreken. Tijdens dit gesprek kun je ook je wensen en verwachtingen aangeven. In sommige situaties zal de arts je een keuze voorleggen. Aan elk besluit zitten voor- en nadelen. Bespreek die met de arts. Je kunt met je vragen ook terecht bij een (gespecialiseerd) verpleegkundige.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: augustus 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Haften, A. van (ervaringsdeskundige), Dr. Keizer, B. van (nucleair geneeskundige), Prof. dr. Links. T.P. (endocrinoloog), Dr. Netea-Maier. R.T. (endocrinoloog)