Gevolgen

Gevolgen bij schildklierkanker

Opslaan

Leven met kanker is niet vanzelfsprekend. Kanker en de behandeling ervan hebben vaak een grote invloed op het dagelijks leven. Niet alleen op het lichaam, maar ook op de geest. Daarom is het na de behandeling meestal niet makkelijk om het gewone leven weer op te pakken.

De gevolgen van kanker en de behandeling verschillen per persoon. Sommige gevolgen hebben met de ziekte zelf te maken. Andere met de behandeling. Ook je leeftijd en lichamelijke conditie spelen een rol.

Voorbeelden van gevolgen waarmee je te maken kunt krijgen:

Chronisch

Sommige gevolgen zijn tijdelijk en verdwijnen weer na de behandeling. Andere gevolgen gaan niet over. Ook als de ziekte niet meer terugkeert, zijn ze blijvend. Dit noemen we chronische gevolgen. Een bekende chronische klacht na de behandeling is vermoeidheid.

Lichamelijke veranderingen kunnen invloed hebben op je dagelijkse bezigheden. Misschien kun je niet meer alles doen wat je gewend was. Bijvoorbeeld op het werk of in je sociale contacten.

Extra ondersteuning

Verschillende zorgverleners kunnen je extra begeleiden. Zowel in als buiten het ziekenhuis. 

Probeer iemand te vinden die ervaring heeft met de begeleiding van mensen met kanker. Er zijn speciale organisaties voor emotionele ondersteuning van mensen met kanker en hun naasten. 

Gevolgen schildklierverwijdering

Is de helft van uw schildklier verwijderd, dan heeft dat niet altijd gevolgen voor de aanmaak van schildklierhormonen. De overblijvende kwab van de schildklier kan soms namelijk voldoende hormonen maken.
 
Is uw schildklier volledig verwijderd, dan maakt uw lichaam zelf geen schildklierhormonen meer. Om uw stofwisseling op peil te brengen en te houden, moet u voortaan schildklierhormonen in tabletvorm slikken. Die tabletten voorkomen een trage stofwisseling en de klachten die daarbij horen zoals:

  • het koud hebben
  • vermoeidheid
  • verstopping
  • gewichtstoename

Het kan een tijd duren voordat duidelijk is wat voor u de juiste hoeveelheid schildklierhormonen is.
 
Zijn bij de operatie uw bijschildklieren verwijderd of beschadigd, dan kunt u een tekort hebben aan bijschildklierhormoon. U merkt dit door tintelingen in uw vingertoppen en spierkrampen. De arts kan kalktabletten en soms vitamine D-tabletten voorschrijven tegen deze klachten.

Langetermijngevolgen

Mensen die behandeld zijn voor schildklierkanker moeten (soms langdurig) schildklierhormoontabletten slikken. Deze tabletten bevatten een iets hogere dosering van schildklierhormoon dan hun schildklier zelf zou aanmaken als deze gezond zou zijn. Dit geeft minder kans geeft op uitgroei van eventueel achtergebleven schildklierkankercellen. 

Deze hogere dosering van schildklierhormoon heeft over het algemeen geen effecten op uw gezondheid of op uw welbevinden. Maar bij langdurig gebruik van een te hoge dosering van schildklierhormoon loopt u mogelijk meer risico op het krijgen van botontkalking en hartklachten.

Volgens sommige studies treedt bij een derde van de mannen na de behandeling met een hoge dosis radioactief jodium verminderde vruchtbaarheid op. Hoewel het bewijs hiervoor niet keihard is, is het advies aan mannen met een kinderwens om voorafgaand aan de behandeling sperma te laten invriezen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: januari 2015

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Poem (ervaringsdeskundige), Drs. Swart, P.E. (psycholoog), Dr. Klerk, J.M.H. de (nucleair geneeskundige), Prof. dr. Links. T.P. (endocrinoloog), Dr. Netea-Maier. R.T. (endocrinoloog)