Behandeling en bijwerkingen

Doelgerichte therapie bij schildklierkanker

Opslaan

Wanneer bij schildklierkanker?

Heeft u schildklierkanker in een vergevorderd stadium en reageert de tumor niet meer op behandeling met radioactief jodium? Dan kunt u behandeld worden met een doelgericht medicijn: een zogenaamde tyrosinekinaseremmer.

Dit remt de activiteit van het eiwit tyrosinekinase en daarmee de groei van de kankercellen. Daarnaast wordt de aanleg van bloedvaten naar de tumor tegengegaan. Hierdoor duurt het langer voordat de tumor verder kan groeien.

De behandeling met tyrosinekinaseremmers bij schildklierkanker is palliatief. Het doel van palliatieve behandeling is de ziekte te remmen en/of om klachten te verminderen. Voor doelgerichte therapie bij schildklierkanker kunt u terecht in een gespecialiseerd ziekenhuis, bij een arts die ervaring heeft met het geven van deze medicijnen.

Welke medicijnen zijn beschikbaar?

Er zijn 2 tyrosinekinaseremmers beschikbaar voor papillaire en folliculaire schildklierkanker: sorafenib (Nevaxar ®) en lenvatinib (Lenvima ®).

Bij medullaire schildklierkanker kunnen 2 andere medicijnen worden gegeven: vandetanib (Caprelsa ®) en cabozantinib (Cabometyx ®).

Hoe werkt doelgerichte therapie?

Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die specifiek aangrijpen op de kankercellen. Zo kan doelgerichte therapie kankercellen doden of de celdeling van kankercellen remmen.

De medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken. Een ander woord voor doelgerichte therapie is targeted therapy.

Doelgerichte therapie

In deze video zie je hoe doelgerichte therapie werkt.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: augustus 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Haften, A. van (ervaringsdeskundige), Dr. Keizer, B. van (nucleair geneeskundige), Prof. dr. Links. T.P. (endocrinoloog), Dr. Netea-Maier. R.T. (endocrinoloog)