Keuzehulpen bij prostaatkanker

Opslaan

Keuzehulpen bij lokale prostaatkanker

Bij prostaatkanker die alleen in de prostaat groeit, zijn er verschillende behandelingen mogelijk: operatieve verwijdering van de prostaat, uitwendige bestraling en inwendige bestraling. Daarnaast is het mogelijk de ziekte actief te volgen en niet direct met een behandeling te beginnen.

Deze behandelingen hebben hun eigen voordelen en nadelen. Ook zijn de bijwerkingen en kans op gevolgen op de lange termijn anders.

keuzehulp-kiezen-behandeling

Om erachter te komen welke behandeling het beste bij jou en jouw leven past, kun je een keuzehulp gebruiken. Een keuzehulp helpt je met het afwegen van de voordelen en nadelen van de verschillende behandelingen. 

Bespreek de uitkomst van de keuzehulp met de uroloog. Zo beslis je samen over de behandeling. Lees meer over samen beslissen.

Er zijn verschillende keuzehulpen die je kunt gebruiken bij het maken van een beslissing voor een behandeling van lokale prostaatkanker.

Keuzehulp bij castratie-resistente prostaatkanker

Bij castratieresistente prostaatkanker zijn er verschillende behandelingen mogelijk: chemotherapie, nieuwe vormen van hormonale therapie en radioactief radium. Deze keuzehulp helpt je in kaart brengen welke behandeling het beste bij jouw leven past. 

Prostaatkankerwijzer

Als aanvulling op deze keuzehulpen heeft patiëntenorganisatie Prostaatkankerstichting de Prostaatkankerwijzer gemaakt. De Prostaatkankerwijzer is een instrument om in gesprek te gaan met je arts over het behandelplan. En om jezelf voor te bereiden op de behandeling. De Prostaatkankerwijzer is gemaakt op basis van interviews met meer dan 20 mannen met prostaatkanker. Het instrument kun je in alle fases van de ziekte gebruiken.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juni 2020

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Corinne Tiller, MANP, Dr. Jean-Paul van Basten, Dr. Tycho Lock, Ervaringsdeskundigen met prostaatkanker, Nederlandse Vereniging voor Urologie, Prostaatkankerstichting, Prof. dr. Theo de Reijke