Wat is mondkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij mondkanker zit er een kwaadaardige tumor in de mond. Een tumor in de mond kan op verschillende plekken zitten: onderin in je mond, in het gehemelte, in het tandvlees of aan de binnenkant van de wangen. De medische naam voor mondkanker is mondcarcinoom. Het is een vorm van hoofd-halskanker.

Een tumor in de mond ontstaat meestal in het slijmvlies. Als de tumor groter wordt, groeit-ie door in de weefsels rondom de mond. Bijvoorbeeld in de tong, het kaakbot of de keel.

Er kan ook kanker ontstaan in de tong of op de lippen. Hierover heeft kanker.nl aparte informatie. Bekijk de informatie over tongkanker of over lipkanker.

Klachten bij mondkanker

Mondkanker kan verschillende klachten geven. Zoals een zwelling of een zweer in de mond die soms pijn doet. Of rode of witte vlekken in de mond. Bij deze symptomen denken artsen niet altijd direct aan mondkanker. Lees verder over de symptomen bij mondkanker.

Risicofactoren van mondkanker

De belangrijkste oorzaken van mondkanker zijn roken en veel alcohol drinken. Er zijn ook nog een paar andere risicofactoren. Bekijk de risicofactoren van mondkanker.

Uitzaaiingen bij mondkanker

Een deel van de mensen met mondkanker blijken bij de diagnose ook uitzaaiingen te hebben. De uitzaaiingen zitten meestal in de lymfeklieren van de hals. Ze kunnen ook in andere organen zitten, zoals de longen. Lees verder over uitzaaiingen bij mondkanker.

Cijfers over mondkanker

In Nederland 2023 kregen 1.038 mensen de diagnose mondkanker of tongkanker. De cijfers van deze 2 kankersoorten worden samengenomen.

Mond- en tongkanker komen evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. De meeste patiënten zijn ouder dan 60 jaar. Na 5 jaar zijn ongeveer 2 op de 3 mensen met mondkanker nog in leven.

Bekijk de cijfers over mondkanker.

Onderzoeken bij mondkanker

Bij een vermoeden van mondkanker bekijkt de arts het hele gebied van en rond de mond. Ook doet de arts een kijkonderzoek van de mond, met een biopsie. Bij een biopsie neemt de arts een stukje weefsel weg van de afwijking. Dat is nodig om de diagnose te stellen.

Als het om mondkanker gaat, onderzoekt de arts hoe uitgebreid de kanker is. Lees verder over onderzoeken bij mondkanker.

Ziekenhuizen voor mondkanker

Voor verder onderzoek en de behandeling van mondkanker is het belangrijk dat je naar een gespecialiseerd ziekenhuis gaat. Bekijk in welke ziekenhuizen je terecht kunt.

Behandeling van mondkanker

Bij mondkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Bij kans op genezing is de operatie de meest gebruikte behandeling. Na de operatie volgt meestal een nabehandeling met bestraling, of met chemoradiatie. 

Als genezing niet meer mogelijk is, zijn er verschillende behandelingen die de ziekte kunnen remmen. Zoals bestraling, chemotherapie en immunotherapie. Bekijk de uitgebreide informatie over de behandeling van mondkanker.

Gevolgen van mondkanker

Mondkanker en de behandeling ervan kunnen grote gevolgen hebben voor je dagelijks leven.

Problemen met de voeding en eten komen veel voor. Ook kun je problemen hebben met praten, of last krijgen van lymfoedeem. Veel mensen krijgen door de behandeling van mondkanker een ander uiterlijk. Lees verder over de gevolgen van mondkanker, en wat daaraan te doen valt.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige

Anouk Bolluijt

Casemanager hoofd-halsoncologie, Noordwest Ziekenhuisgroep

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Max Witjes

Kaakchirurg-oncoloog, UMCG

Foto Stijn Keereweer

Dr. Stijn Keereweer

Keel-neus-oorarts, Erasmus MC

LinkedIn

Ervaringsdeskundigen met mondkanker

Mensen die mondkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2020