Tongkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Tongkanker is kanker van de tong. De meeste tongtumoren zitten op de zijranden van de tong. Maar ze kunnen ook ontstaan op de punt of aan de onderkant. 

Bijna alle tumoren van de mond- of keelholte ontstaan in de cellaag die aan de oppervlakte ligt: het slijmvlies. Het slijmvlies is opgebouwd uit plaveiselcellen. Een ander woord voor tumoren van het slijmvlies is dan ook plaveiselcelcarcinomen.

Lees verder over wat kanker is en hoe het ontstaat.

Tong

De tong kan worden ingedeeld in 2 delen: 

  • het voorste, bewegelijke gedeelte
  • het achterste deel, de tongbasis

Het bewegelijke gedeelte van de tong behoort tot de mondholte. De tongbasis behoort tot de mondkeelholte. Deze onderverdeling is van belang voor het bepalen van de behandeling van tongkanker

Groeiwijze tongkanker

Een tumor op de tong kan de tongspier aantasten. Hij kan ook doorgroeien naar de bodem van de mond en naar de onderkaak.

Tumoren van de mond- of keelholte hebben vaak dezelfde oorzaak en manier van groei. Ook het onderzoek en de behandeling zijn vaak hetzelfde. Maar tumoren van de mond- of keelholte kunnen ook verschillen van elkaar. Daarom kunt u hier informatie vinden die specifiek over tongkanker gaat. Maar kunt u ook informatie tegenkomen die geldt voor kanker van de mond- of keelholte in het algemeen.

Behandelcentra voor tongkanker

Omdat tongtumoren zeldzaam zijn, vindt behandeling ervan in Nederland plaats in gespecialiseerde centra. Deze zijn aangesloten bij de Nederlandse Werkgroep Hoofdhals Tumoren.

Wilt u meer weten over kanker in de speekselklieren, kijk dan bij speekselklierkanker. Voor speekselklierkanker is een heel andere behandeling nodig. 

Videomapping tongkanker

GTST-acteur Everon Jackson Hooi ziet met gezichtsfilters hoe bij zijn partner Jozua een tongtumor ontstaat. Deze video is onderdeel van Make Sense-campagne die aandacht vraagt voor hoofd-halskanker. Bron: Patiëntenvereniging HOOFD-HALS. 

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Prof. dr. Michiel van den Brekel

Keel-neus-oorarts, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Laatste update: januari 2015