Nieuwe ontwikkelingen bij maagkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

HIPEC bij uitzaaiingen van maagkanker in de buikholte

Bij een HIPEC-behandeling wordt de buikholte tijdens de maagoperatie gespoeld met verwarmde chemotherapie. Dit doodt de kankercellen. 

Het is nog niet duidelijk of de HIPEC goed werkt bij uitzaaiingen van maagkanker in de buikholte. Daarom kun je de behandeling alleen in onderzoeksverband krijgen. 

HIPEC staat voor Hypertherme IntraPEritoneale Chemotherapie. 

Is een kijkoperatie even goed als een ‘gewone’ operatie?

De standaard operatiemethode bij maagkanker is met een grote snee in de buik. Een andere methode is door middel van een kijkoperatie. 

Bij een kijkoperatie maakt de chirurg 5 kleine sneetjes in de buik. Via 1 van die sneetjes brengt hij of zij een videocamera in de buik. Door de andere sneetjes brengt de arts de operatie-instrumenten in de buik. Zo kan hij of zij (een deel van) de maag verwijderen.

Er zijn net 2 onderzoeken afgerond om te kijken of de kijkoperatie even veilig en effectief is als de open operatie. De resultaten waren nog niet bekend bij het schrijven van deze tekst. 

Uitgebreidere chemotherapie voor de operatie van maagkanker

Normaal gesproken volgt na de  operatie nog een behandeling met chemotherapie. Ongeveer de helft van de patiënten kan deze behandeling na de operatie niet krijgen, omdat deze te zwaar is. Onderzoekers kijken nu wat het effect is van een uitgebreidere chemotherapie voor de behandeling, in plaats van chemo voor én na de operatie. Daarbij kijken ze ook of dit voor patiënten goed te verdragen is.

Immunotherapie bij maagkanker

Immunotherapie is nog geen behandeling bij maagkanker. Er wordt wel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar immunotherapie. Maar het gaat dan om immunotherapie bij bepaalde maagtumoren (MSI-tumoren).

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Debby Geijsen

Radiotherapeut, Amsterdam UMC (locatie AMC)

illustratie-arts-man

Dr. Sjoerd Lagarde

Chirurg-oncoloog, Erasmus MC

Foto Tanya Bisseling

Dr. Tanya Bisseling

Maag-darm-leverarts, Radboudumc

LinkedIn

Foto Nadia Haj Mohammad

Drs. Nadia Haj Mohammad

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

illustratie-mensen

Mensen die maagkanker hebben (gehad)

logo SPKS

Patiëntenorganisatie SPKS

Werkgroep maagkanker
Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020