Doelgerichte therapie bij maagkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Doelgerichte therapie is bij maagkanker een behandeling als genezing niet meer mogelijk is. Het kan de groei van de kanker remmen en je leven verlengen. Je krijgt de behandeling altijd in combinatie met chemotherapie.

Lees op deze pagina over:

Hoe werkt doelgerichte therapie?

Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die heel gericht werken tegen sommige soorten kankercellen. Zo kan doelgerichte therapie kankercellen doden of de celdeling van kankercellen remmen. 

De medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken. Een ander woord voor doelgerichte therapie is targeted therapy. 

Trastuzumab bij uitgezaaide maagkanker

Trastuzumab richt zich op cellen met het eiwit HER-2. Het medicijn kan de groei van deze cellen remmen en daardoor het leven verlengen. 

Je kunt trastuzumab alleen krijgen als er veel HER-2 op de kankercellen zit. Om te weten of dit zo is, laat je arts weefsel van de tumor onderzoeken.

Door de behandeling met trastuzumab kan de hartspier minder goed gaan werken. Daarom onderzoekt de arts voor en tijdens de behandeling of je hartspier goed werkt.

Ongeveer 1 op de 5 mensen met maagkanker komt in aanmerking voor trastuzumab. Als je trastuzumab krijgt, is dat altijd in combinatie met chemotherapie.

Ramucirumab bij uitgezaaide maagkanker

Ramucirumab is ook een doelgericht medicijn. Ramucirumab probeert te voorkomen dat er nieuwe bloedvaatjes rondom de tumor ontstaan  Als er minder bloedvaten zijn, gaat er minder bloed en dus minder zuurstof en voedingsstoffen naar de tumor. Zo groeit de tumor minder hard, stopt hij met groeien of wordt hij kleiner.

Als je ramucirumab krijgt, is dat altijd in combinatie met chemotherapie.

Bijwerkingen van doelgerichte therapie bij maagkanker

Doelgerichte therapie kan bijwerkingen veroorzaken. Overleg met je arts welke bijwerkingen je kunt verwachten, en wanneer je contact moet opnemen met het ziekenhuis.

Bespreek de voor- en nadelen van doelgerichte therapie met je arts

Kom je in aanmerking voor doelgerichte therapie? Dan is het belangrijk dat je samen met de arts de voordelen van doelgerichte therapie afweegt tegen de bijwerkingen en gevolgen van deze behandeling.

Als je twijfelt of je wel doelgerichte therapie wilt, vertel dit dan aan je arts. Samen kunnen jullie dan besluiten wat in jouw situatie de beste keuze is. Meer informatie over wat je kunt doen als je twijfelt lees je in het artikel  Als je twijfelt over een behandeling.

Doelgerichte therapie

In deze video zie je hoe doelgerichte therapie werkt.

Meer weten?

Lees verder op andere websites (1)

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Debby Geijsen

Radiotherapeut, Amsterdam UMC (locatie AMC)

illustratie-arts-man

Dr. Sjoerd Lagarde

Chirurg-oncoloog, Erasmus MC

Foto Tanya Bisseling

Dr. Tanya Bisseling

Maag-darm-leverarts, Radboudumc

LinkedIn

Foto Nadia Haj Mohammad

Drs. Nadia Haj Mohammad

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

illustratie-mensen

Mensen die maagkanker hebben (gehad)

logo SPKS

Patiëntenorganisatie SPKS

Werkgroep maagkanker
Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020