Voeding en maagkanker

Opslaan

Door maagkanker kun je problemen met eten en drinken krijgen. Hieronder lees je beknopte informatie over de meest voorkomende klachten. Via de links vind je uitgebreidere informatie en tips op voedingenkankerinfo.nl.

Afvallen

Als maagkanker wordt ontdekt, zijn mensen vaak al erg afgevallen. Het is nadelig voor de behandeling als je afvalt of veel afgevallen bent. Als het nodig is om aan te komen, zal een diëtist je hierbij begeleiden. Soms is hierbij sondevoeding nodig. 

Sondevoeding

Bij maagkanker is soms sondevoeding nodig als je moet aankomen voor de behandeling. Ook na een operatie krijg je soms een tijdje sondevoeding. Door sondevoeding kom je makkelijker aan en krijg je alle voedingsstoffen binnen. Sondevoeding is vloeibare voeding die via een slangetje in je lichaam komt. De sondevoeding komt via slangetje direct in de dunne darm. Lees verder over sondevoeding.

Problemen na een maagoperatie
 

Brandend maagzuur of zuurbranden bij maagkanker

Mensen met maagkanker hebben vaak last van brandend maagzuur. Een ander woord voor brandend maagzuur is zuurbranden. 

Je kunt last krijgen van brandend maagzuur na een operatie. Het komt vooral veel voor als het bovenste stuk van de maag is weggehaald. Het maagzuur en het eten komt makkelijk weer terug van je maag in de slokdarm. De maagkleppen die normaalgesproken voorkomen dat maaginhoud weer in de slokdarm komt, zijn namelijk bij de operatie verwijderd. 

Bespreek je problemen met de arts of verpleegkundige, mogelijk helpen maagzuurremmers. Tips die mogelijk ook kunnen helpen, vind je hier.  

Overgeven bij maagkanker 

Een klacht na de operatie kan overgeven van gal in de ochtend zijn. Een andere naam hiervoor is gallige reflux. 

De gal komt uit de dunne darm. Als je ligt kan de gal vanuit de dunne darm de maag instromen. Dit kan gebeuren als de maagkleppen die normaalgesproken de gal tegenhouden, tijdens de operatie verwijderd zijn. Laat je arts weten als je last hebt van braken in de ochtend. Er zijn medicijnen die kunnen helpen. 

Dumpingsyndroom bij maagkanker

Na een maagoperatie en zeker als de hele maag verwijderd is, komt het eten sneller en in grotere hoeveelheden in de dunne darm. Dit heet dumping. Dumping geeft vaak allerlei klachten, vooral bij drinken en vloeibaar eten. 

Meestal ontstaan de klachten binnen een halfuur tot een uur na de maaltijd. Je kunt dan last krijgen van zweten, hartkloppingen, een gevoel flauw te vallen,  diarree, een opgeblazen buik en buikkramp. Deze klachten heten ook wel vroege dumpingklachten. 

Ook late dumpingklachten komen voor. Deze klachten ontstaan zo’n anderhalf tot twee uur na de maaltijd. Voorbeelden zijn zweten, trillen, hartklopping, slaperigheid, duizeligheid, prikkelbaarheid, nerveus gedrag of problemen met concentreren. 

De eerste tijd na de operatie komen vroege dumpingklachten vaker voor dan late dumpingklachten. Jaren na de operatie nemen vroege dumpingklachten meestal af, omdat mensen dan geleerd hebben om kleine porties te eten. Late dumpingklachten nemen met de jaren vaak toe. Lees meer informatie en bekijk de voedingstips bij dumping.  

Bespreek de klachten ook met je arts en diëtist. Misschien helpt het om je voedingspatroon aan te passen.    

In de buismaagbrochure van patiëntenorganisatie SPKS staan ook veel tips voor mensen die geen maag meer hebben, of nog maar een deel van hun maag hebben.

Vitamine B12-tekort bij maagkanker

Mensen bij wie de maag of een deel van de maag is weggehaald, hebben een grote kans op een vitamine B12-tekort. Een van de oorzaken is dat de maag geen intrinsieke factor meer maakt. Deze stof is nodig om vitamine B12 op te nemen uit het eten.

Daarom krijgen mensen die een maagoperatie hebben gehad vaak extra vitamine B12. Als de hele maag is weggehaald krijg je altijd vitamine B12-injecties. Is er een deel verwijderd, dan alleen als het nodig is en je klachten hebt. Een tekort aan vitamine B12 kun je merken aan vermoeidheid, duizeligheid, concentratieproblemen en bloedarmoede.  

Andere tekorten van vitamines en mineralen

De diëtist, maag-,darm,-leverarts of de huisarts houdt ook in de gaten of er geen tekort is aan andere vitamines of mineralen. Bijvoorbeeld door bloedonderzoek. Als dat zo blijkt te zijn, kan de diëtist je adviezen geven over de voeding. Ook kun je medicijnen of voedingssupplementen voorgeschreven krijgen. 

Diarree bij maagkanker

Veel mensen hebben na een maagoperatie last van diarree. Diarree kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld dat het eten sneller van de maag naar de darmen gaat. Ook kun je diarree krijgen als de aansturing van de alvleesklier niet goed werkt. Als dat aan de hand is, is de ontlasting vaak ook vettig en blijft het aan de pot plakken. 

Bespreek je klachten met de MDL-arts, verpleegkundige of diëtist. Lees ook de voedingstips bij diarree en de buismaagbrochure van patiëntenorganisatie SPKS.

Syndroom van de kleine maag 

Na een maagoperatie is de maag kleiner dan normaal of is er helemaal geen maag meer. Het eten gaat veel sneller van de slokdarm naar de darmen. 
Je kunt problemen krijgen na het eten van sommige dingen, bijvoorbeeld brood, vlees of melk. Welke dingen je niet goed meer kunt eten, verschilt erg per persoon. Een diëtist kan samen met je kijken wat je het beste kunt eten en drinken om problemen te voorkomen.

Problemen met het zakken van eten 

Na een operatie zakt het eten soms minder goed door het spijsverteringskanaal. Deze klachten heten ook wel ‘passageklachten’. Op de plek waar de chirurg de maag na de operatie aan de slokdarm of de dunne darm heeft vastgemaakt, kan de doorgang vernauwd zijn. Na verloop van tijd worden de klachten meestal minder. Bekijk meer informatie over passageklachten. 

Zoek een diëtist 

Als je last hebt van 1 of meer van deze klachten, vraag dan persoonlijk advies over jouw situatie. Bijvoorbeeld aan een oncologiediëtist. Zoek altijd iemand die ervaring heeft met het begeleiden van mensen met maagkanker, of iemand die ervaring heeft met mensen die door andere oorzaken geen maag meer hebben. Vind een oncologiediëtist

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.