Problemen met voeding door kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Eten en drinken is niet altijd makkelijk als je kanker hebt. Dat kan door de ziekte zelf komen of door de behandeling. Op deze pagina lees je over problemen die veel voorkomen bij mensen met kanker. En wat je kunt doen.

Heb je problemen met eten en drinken door kanker? Bespreek dat altijd met je arts of verpleegkundige. Zij kunnen tips geven of je verwijzen naar een diëtist. Ook vind je veel informatie en tips op de website voedingenkankerinfo.nl.

Onbedoeld afvallen door kanker

Veel mensen met kanker vallen af, ook al willen ze dat niet. Dit heet ook wel ‘onbedoeld afvallen’. Er zijn veel redenen waarom je afvalt door kanker. Bijvoorbeeld omdat je minder zin hebt in eten. Of omdat de tumor zelf ervoor zorgt dat je je eten minder goed kunt verteren. Bekijk de informatie en tips als je bent afgevallen door kanker

Minder eetlust of een vol gevoel door kanker

Door kanker kun je minder zin in eten hebben. Bijvoorbeeld omdat bepaald eten je niet goed smaakt. Misschien eet je ook minder, omdat kauwen of slikken moeilijk is. Ook kun je door kanker sneller het gevoel hebben dat je vol zit. Bekijk deze tips als je minder eetlust hebt.

Problemen met kauwen of slikken door kanker

Bij een tumor in je mond of je keel is kauwen of slikken vaak moeilijk. Misschien ga je hierdoor minder eten en drinken. Bekijk deze tips als je problemen hebt met kauwen of slikken.

Een droge of pijnlijke mond bij kanker  

Bepaalde medicijnen of bestraling kunnen zorgen voor ontstekingen in je mond. Je mond doet daardoor pijn en het is moeilijk om te eten.

Ook een droge mond maakt het lastig om genoeg te eten. Er is dan te weinig speeksel, bijvoorbeeld door bestraling van het hoofd-halsgebied. Bekijk deze tips voor een pijnlijke mond.

Misselijk zijn en overgeven door kanker

Veel mensen met kanker hebben last van misselijkheid en braken. Vaak is het een bijwerking van chemotherapie of een andere behandeling. Maar ook de tumor zelf of uitzaaiingen kunnen de oorzaak zijn. Bekijk deze tips voor als je vaak misselijk bent.

Een andere smaak of minder smaak door de chemotherapie

Meer dan de helft van de mensen met kanker heeft last van een veranderde smaak of reuk. Je eten smaakt hierdoor anders of je hebt een vieze smaak in je mond. Bekijk deze tips als je smaak veranderd is.

Onbedoeld aankomen door kanker

Niet iedereen valt af door kanker. Bij sommige kankersoorten kun je ook aankomen door de behandeling. Bijvoorbeeld door hormoontherapie bij prostaatkanker of bij borstkanker. Bekijk deze tips als je bent aangekomen door de behandeling.   

Veel en taai slijmvorming door kanker

Heb je last van veel en taai slijm in je mond? Veel slijmvorming komt meestal door bestraling van je hoofd- halsgebied. Vaak kun je het slijm ook moeilijk doorslikken doordat het taai is.

Het is heel hinderlijk om veel en taai slijm te hebben. Bekijk deze tips als je last hebt van slijmvorming.  

Diarree door kanker

Diarree komt vaak voor bij kanker, door verschillende redenen. Je kunt door diarree snel uitdrogen. Daarom is het belangrijk om ondanks je klachten toch voldoende te drinken. Bespreek je klachten ook met een arts of verpleegkundige. Je arts kan medicijnen voorschrijven.

Vaak komt de diarree niet door je voeding. Toch zijn er algemene voedingstips die kunnen helpen, zoals genoeg vezels eten.

Verstopping

Verstopping van je darmen heet ook wel obstipatie. Verstopping kan komen door darmkanker of kanker van een ander orgaan in de buik. Het kan ook door een behandeling tegen kanker komen.

Niet goed kunnen poepen is heel vervelend. Bespreek het met je arts. Die kan medicijnen voorschrijven of je doorsturen naar een diëtist. Bekijk deze tips voor als je last hebt van verstopping.

Wat kun je doen bij klachten met eten en drinken door kanker?

Op de website voedingenkankerinfo.nl vind je veel tips die je hopelijk kunnen helpen. Je kunt ook hulp vragen aan een diëtist die ervaring heeft met mensen met kanker.

Colofon

Met medewerking van:

Foto-Annemiek-van-Kessel

Annemiek van Kessel, MSc.

Diëtist en voedingswetenschapper

LinkedIn

Foto Merel van Veen-Wagensveld

Dr. ir. Merel van Veen-Wagensveld

Voedingswetenschapper

LinkedIn

Logo wereld kanker onderzoek fonds

Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2021