Chemotherapie bij liposarcoom

Opslaan

In de meeste gevallen wordt chemotherapie alleen gegeven als er sprake is van uitzaaiingen.

De verschillende typen liposarcoom reageren zeer wisselend op chemotherapie. Cytostatica werken bijvoorbeeld bijna niet bij goed gedifferentieerde liposarcomen en iets beter bij gededifferentieerde liposarcomen. De beste resultaten van chemotherapie zijn er bij myxoide liposarcomen. 

Meestal krijg je het medicijn doxorubicine. Soms wordt het gecombineerd met ifosfamide. Mocht de ziekte na de eerste behandeling met chemotherapie terugkomen of zich uitbreiden, dan is ook behandeling met het medicijn trabectidine mogelijk.

Chemotherapie kan worden gegeven als palliatieve behandeling. Bijvoorbeeld als er grote kans is op terugkeer van de ziekte. Of als deze te veel is uitgezaaid. Een palliatieve behandeling is gericht op het remmen van de ziekte en het verminderen of voorkomen van klachten.
 

Chemotherapie

Deze video legt uit hoe chemotherapie in zijn werk gaat.

Hoe werkt chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.

Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. De chemokuur krijg je meestal een paar keer achter elkaar.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: april 2015

Dit artikel is geschreven door Patiëntenplatform Sarcomen, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Coevorden, F. van (chirurg-oncoloog), Dr. Steeghs, N. (medisch oncoloog)