Bestraling bij liposarcoom

Opslaan

Het hangt van het type liposarcoom af of je bestraling krijgt. Bij een goed gedifferentieerd liposarcoom van de benen of armen wordt bijna nooit bestraald. Bij het myxoid liposarcoom is bestraling bijna altijd onderdeel van de behandeling. 

Je kunt bestraling krijgen voor de operatie. Dit heet neo-adjuvante behandeling. Neo-adjuvante bestraling heeft als doel om de tumor te laten krimpen. Hierdoor kan een operatie makkelijker of minder ingrijpend zijn.

Soms krijg je bestraling na de operatie. Met als doel om eventueel achtergebleven tumorcellen te doden. En de kans op terugkeer van de tumor te verkleinen. Dit heet een adjuvante behandeling.

Bestraling bij kanker

Deze video laat zien hoe uitwendige bestraling in zijn werk gaat.

Hoe werkt bestraling?

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. Bestraling is een plaatselijke behandeling: het deel van het lichaam waar de tumor zit of eerst zat wordt bestraald. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

De straling komt uit een bestralingstoestel. De straling gaat van buitenaf door de huid heen. De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald. De radiotherapeutisch laborant voert de bestralingen uit.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: april 2015

Dit artikel is geschreven door Patiëntenplatform Sarcomen, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Coevorden, F. van (chirurg-oncoloog), Dr. Steeghs, N. (medisch oncoloog)