Nieuwe ontwikkelingen bij keelkanker

Opslaan

Artsen en onderzoekers proberen de behandeling van keelkanker te verbeteren. Ze zoeken naar behandelingen die een betere kans op genezing geven of met minder bijwerkingen.

Daarnaast kijken ze naar manieren om klachten van de behandeling te verminderen. En naar technieken die kunnen voorspellen of een behandeling zal aanslaan.

Behandeling van keelkanker veroorzaakt door HPV

Er wordt onderzoek gedaan naar de behandeling van keelkanker die veroorzaakt is door het virus HPV. Een tumor in de keel door HPV heeft over het algemeen betere vooruitzichten dan wanneer de ziekte is ontstaan door andere oorzaken. Deze HPV-tumoren hebben waarschijnlijk een minder agressieve behandeling nodig.

Dosis straling op de lymfeklieren

Er wordt onderzocht wat de beste hoeveelheid bestraling voor de lymfeklieren in de hals is. En of de dosis straling misschien omlaag kan. Bij een lagere dosis straling zijn de bijwerkingen van de behandeling minder.

Protonentherapie

Protonentherapie is een vorm van bestraling die net anders werkt dan de gewone soort bestraling. Met protonentherapie komt de straling heel precies op 1 plek. Hierdoor kan de arts een hoge dosis straling geven en blijft het gezonde weefsel eromheen zoveel mogelijk gespaard.

Protonentherapie kan soms betere uitkomsten geven bij keelkanker. Je krijgt dan een verwijzing voor 1 van de protonencentra in Groningen, Maastricht of Delft. Lees meer over protonentherapie.

Hyperthermie

Een andere nieuwe ontwikkeling is hyperthermie. Dit is een verwarming van de kankercellen. Je krijgt deze behandeling altijd samen met bestraling of chemotherapie.

Hyperthermie zou vooral kunnen helpen bij teruggekeerde keelkanker. Of dat echt zo is, wordt nu onderzocht.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2020

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Gyuri Halmos, KNO-arts, UMCG, Dr. Jan Paul de Boer, medisch oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek, Dr. Tim Dijkema, radiotherapeut-oncoloog, Radboudumc Nijmegen, José Klomp, verpleegkundig specialist hoofd-hals oncologie, UMC Utrecht, Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren, Patiëntenvereniging HOOFD-HALS