Echografie bij borstkanker mannen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Op een echografie zijn afwijkingen in de borst te zien. Zo kan de arts inschatten of het gaat om een holte gevuld met vocht (cyste), een goedaardige afwijking of een kwaadaardige tumor. 

Wat is een echografie?

Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien. 

Hoe gaat een echografie?

Een echografie is een eenvoudig onderzoek. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoeksbank. De arts smeert gel op je huid. Hij of zij beweegt een klein apparaatje over je huid dat de geluidsgolven uitzendt. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen als foto’s. 

Echo na de mammografie

Je kunt een echografie krijgen als aanvullend onderzoek op de mammografie. Voel je een afwijking in de borst, maar is deze niet te zien op de mammografie? Ook dan maakt de arts een echografie om meer duidelijkheid te krijgen. 

Met de echografie kan de arts soms meteen zien of het een goedaardige afwijking is. Denkt de arts dat het om borstkanker gaat, of is dat niet helemaal zeker? Dan krijg je een biopsie van de afwijking. Lees hoe een biopsie gaat

Echo naar uitzaaiingen in de lymfeklieren

Als er bij jou een vermoeden van borstkanker is, krijg je een echo van de lymfeklieren in je oksel. Als borstkanker uitzaait, is dat vaak als eerste naar deze lymfeklieren. 

Vindt de arts een afwijking in deze lymfeklieren, dan is meer onderzoek nodig. Je krijgt dan een punctie of een biopsie van de klieren. 

Zijn er op de echo geen grote of verdachte klieren te zien, dan wordt tijdens de operatie een schildwachtklierprocedure gedaan.

Voor een echografie van de borst is geen voorbereiding nodig. Met een echografie van de borst kan de arts mogelijke veranderingen in het borstweefsel zichtbaar maken. De echografie kan de arts ook meer duidelijkheid geven over wat er op een mammografie is te zien. 

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-arts-vrouw

Dr. Suzan Vrijaldenhoven

Internist-oncoloog, Noordwest Ziekenhuisgroep

Illustratie mannen

Mannen die borstkanker hebben (gehad)

illustratie-arts-vrouw

Nicola Russell

Radiotherapeut, Antoni van Leeuwenhoek

Illustratie mannen

Projectgroep mannenmetborstkanker.nl

illustratie-deskundige-man

Tom Bootsma

Onderzoeker, Nederlands Kanker Instituut (NKI)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2023