Je cyclus en vruchtbaarheid
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofon
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonJe vruchtbaarheid hangt af van hoe goed je eierstokken en baarmoeder werken. De eierstokken maken hormonen die de menstruatie regelen en zorgen dat er elke maand een eisprong plaatsvindt. Een bevruchte eicel kan in de baarmoeder uitgroeien tot een kind.
Eierstokken
Een vrouw heeft 2 eierstokken. Deze liggen onderin de buik, links en rechts naast de baarmoeder. In de buitenste laag van de eierstokken zit de voorraad onrijpe eicellen, genoeg voor het hele leven. In de loop van de jaren daalt de voorraad. Bij de menopauze, de laatste menstruatie van het leven, zijn alle eicellen op.
De menstruatiecyclus
Ben je in de vruchtbare leeftijd, dan doorloopt je lichaam een cyclus: de menstruatiecyclus. Die begint op de dag dat je ongesteld wordt. In de eierstok groeien dan een aantal blaasjes waarin eicellen rijpen.
Na ongeveer 2 weken springt een rijp eitje van de eierstok naar de eileider. Dit heet eisprong of ovulatie. Het eitje gaat dan op weg naar de baarmoeder. Rond deze periode kun je zwanger worden.
Wordt het eitje niet door een zaadcel bevrucht, dan sterft het af. Ongeveer 2 weken na de eisprong verlaat het eitje met het slijmvlies je baarmoeder. Je wordt dan weer ongesteld.
Bevruchting en zwanger worden
Je kunt zwanger worden wanneer je seks zonder voorbehoedmiddel hebt in de periode van de eisprong. Er kan dan een zaadcel in je eileider terechtkomen die het eitje bevrucht.
De bevruchte eicel (embryo) gaat door de eileider naar de baarmoeder. Daar groeit het uit tot een kind.
Vragen over vruchtbaarheid en kanker?
Heb je vragen over je vruchtbaarheid na de behandeling, een (onvervulde) kinderwens, de overgang? Of heb je menstruatieklachten of overgangsklachten? Vraag dan gerust om hulp.
Je kunt terecht bij een gynaecoloog of fertiliteitsarts. Vraag je arts of huisarts om een verwijzing als dat nodig is.