Gevolgen van pijn

Opslaan

Pijn kan invloed hebben op je leven en op hoe je je voelt. Je kunt er somber, angstig of verdrietig van worden. Hierdoor kun je nog meer pijn ervaren, met meer psychische klachten tot gevolg. Emoties en pijnklachten kunnen elkaar op deze manier steeds meer versterken. 

De pijn kan ook er toe leiden dat je je zorgen maakt over de vooruitzichten van je ziekte en gaat piekeren.

Misschien doe je minder door de pijn, slaap je slecht, of heb je minder sociale contacten. Heb je weinig afleiding, dan is het moeilijk om aan iets anders te denken dan aan de pijn. De pijn kan dan je leven gaan beheersen.

Je kunt proberen de gevolgen van pijn te doorbreken. Praat met je (huis)arts of verpleegkundige over je pijn en wat het met je doet. Samen kunnen jullie kijken wat er nodig is om de gevolgen van pijn te verminderen.

Pijn in de nacht

Veel mensen hebben ‘s nachts meer pijn, want dan is er minder afleiding. Bang zijn voor pijn of alles rond uw ziekte en daarover piekeren, kan je nachtrust nog eens extra verstoren. 

Door een slechte nachtrust gaat je conditie achteruit. Hierdoor heb je overdag misschien ook meer pijn. Vaak helpt het om te ontspannen voordat je gaat slapen. Bijvoorbeeld door te luisteren naar muziek of een warm bad te nemen. 

Bespreek de pijnstilling voor de nacht met je arts.

Ook je omgeving moet zich aanpassen

Heeft pijn veel invloed op je dagelijks leven, dan moeten ook je partner, familie en vrienden hier rekening mee houden. Dit is niet altijd makkelijk. Het vraagt van iedereen aanpassingen. 

Beseffen de mensen in uw omgeving onvoldoende wat de pijn met je doet, probeer dit dan uit te leggen. Maak ook duidelijk dat je daardoor minder aankunt, zodat ze hier rekening mee houden. Bijvoorbeeld bij het maken van afspraken of het plannen van activiteiten.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2019

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Dr. Graeff, A. de (medisch oncoloog)