Pijn in de stervensfase

Opslaan

In het laatste stuk van je leven kan de pijn toenemen. De arts kan dan opioïden voorschrijven tegen de pijn. Opioïden zijn zeer sterke pijnstillers. 

In de stervensfase kan het moeilijk of onmogelijk zijn om tabletten in te nemen. Je krijgt de opioïden in de vorm van een pleister of via een pomp die het medicijn via een infuus onder de huid toedient. 

Gebruikte je al opioïden tegen de pijn en neemt de pijn toe, dan kan de arts de dosis verhogen. Voor de meeste opioïden is geen maximale dosering. 

Palliatieve sedatie bij pijn

Als je nog maar één tot twee weken te leven hebt en erg veel last hebt van pijn, kan de arts palliatieve sedatie toepassen. Je krijgt dan medicijnen die je bewustzijn verlagen. 

Afhankelijk van de dosering die nodig is om de klachten te verlichten, word je soezerig, slaperig of val je in een soort slaap waaruit je meestal niet meer vanzelf ontwaakt. Ben je niet in diepe slaap, dan kun je nog met je naasten praten.

De arts past palliatieve sedatie alleen toe als het niet lukt om de pijn op een andere manier te verminderen. Of als behandeling van de klachten onaanvaardbare bijwerkingen zou geven.

Heb je eerder in een wilsverklaring vastgelegd dat je niet wilt dat de arts palliatieve sedatie toepast, dan zal de arts deze wens respecteren.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Graeff, A. de (medisch oncoloog)