Mijn partner heeft kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Als je partner de diagnose kanker krijgt, kan dat ook invloed hebben op jouw leven en op je relatie.

Praktische veranderingen

Je kunt te maken krijgen met praktische veranderingen, bijvoorbeeld een andere taakverdeling tussen jou en je partner. Misschien neem je meer huishoudelijke taken, gezinstaken of regeltaken op je. Of krijg je er een aantal zorgtaken bij. Het is samen zoeken naar een nieuw evenwicht.

Beperkingen door kanker

De ziekte, de behandeling en de gevolgen kunnen beperkingen met zich meebrengen. Is je partner bijvoorbeeld snel vermoeid, dan kunnen er wellicht veel dingen niet meer die voorheen wel konden.

Financiële veranderingen

Op financieel gebied kunnen er ook dingen veranderen, bijvoorbeeld omdat het inkomen van je partner (deels) wegvalt. Je gaat misschien meer werken om rond te komen. Of minder werken om voor je partner te zorgen. Er kan ook minder geld over zijn voor extraatjes.

Net als je partner moet ook jij je plannen bijstellen. Dit is niet eenvoudig. Je kunt dat voelen als een grote aanpassing.

Veranderde toekomst

Het kan zijn dat  jullie je (gezamenlijke) plannen voor de toekomst moeten bijstellen. Bijvoorbeeld omdat een fulltimebaan niet meer lukt, reizen niet meer mogelijk is of vanwege andere beperkingen die de ziekte met zich meebrengt. Je maakt samen een proces door waarbij je misschien bepaalde toekomstdromen moet loslaten en nieuwe doelen stelt.

Ervaringen delen met andere naasten

Omgaan met dit soort veranderingen kan moeilijk zijn. Misschien helpt het jou om ervaringen uit te wisselen met andere partners van kankerpatiënten. Bijvoorbeeld in een gespreksgroep of inloophuis. Lees hoe je met anderen in contact kunt komen.

Partners: kanker heb je niet alleen

In deze video vertellen partners over hoe zij het ervaren dat hun naaste kanker heeft.

Colofon

Met medewerking van

Dr. Brouwer-Dudok de Wit, A.C. (klinisch psycholoog)

Nies, E. de (ervaringsdeskundige)

Drs. Van Walsem-Van Bekhoven (psycho-oncologisch therapeut)

Van Zaalen, R. (ervaringsdeskundige)

Drs. Vermeer, J. (psycholoog)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, KWF Kankerbestrijding

Laatste update: maart 2018