Volwassen kind met kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Is je kind al volwassen als het kanker krijgt? Dan wil je misschien voor hem of haar zorgen, net zoals je vroeger deed als je kind ziek was. Bijvoorbeeld door te helpen in het huishouden, je zoon/dochter naar het ziekenhuis te brengen of op de kleinkinderen te passen.

Overleg welke hulp er nodig is

Je zoon/dochter woont waarschijnlijk zelfstandig en heeft misschien ook een partner of andere mensen die al veel helpen. Het kan ook zijn dat er de ene keer meer hulp nodig is als de andere. Het is dus belangrijk om samen met je zoon/dochter en/of diens partner af te stemmen welke hulp nodig is en hoe die het beste gegeven kan worden. Zo kan je kind zijn of haar zelfstandigheid behouden.

Praktische tips:

  • Vraag aan je zoon/dochter wat hij/zij nodig heeft. Is dat vooral emotionele steun? Of juist ook praktische hulp? En als je zoon/dochter praktische hulp nodig heeft, wat voor hulp is dan gewenst? Hulp in het huishouden, opvang van kleinkinderen of andere hulp?
  • Maak samen met je zoon/dochter en/of diens partner afspraken: wanneer kom je helpen en hoe ga je helpen? 

Als je het moeilijk vindt

Het kan best moeilijk zijn om een goede balans te vinden tussen ‘er zijn voor je zoon/dochter’ en zijn of haar zelfstandigheid te respecteren. Zeker als je je veel zorgen maakt, een sterke band voelt met je zoon/dochter en een grote behoefte voelt om te helpen.

Soms is het even zoeken hoe je het beste vorm kunt geven aan het contact of de hulp. Dit kan maken dat je je verward of gefrustreerd voelt. Heb je dit soort gevoelens, praat er dan over met iemand die je vertrouwt. Praten lucht vaak op. Ook kan het fijn zijn om steun van anderen te krijgen.

Je kunt je zorgen ook delen met de (gratis) kanker.nl Infolijn. Mogelijk kunnen zij je adviseren hoe je met de situatie om kunt gaan.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Christine Brouwer-Dudok de Wit

Klinisch psycholoog en psychotherapeut, de BOSgroep

Dr. Esther van den Bergh

Klinisch psycholoog, Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie

Drs. Joyce Vermeer

Psycholoog, Helen Dowling Instituut

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2018