Onderzoeken netvlies

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je klachten of zijn er aanwijzingen dat je een angioom in het netvlies heeft? Dan kun je de volgende onderzoeken krijgen:

  • oogspiegelen: met dit onderzoek kan de arts een eventuele afwijking opsporen en bij elke controle volgen
  • fluorescentie angiografie: met dit onderzoek volgt de arts het verloop van de groei van het gezwel of beoordeelt hij het effect van een behandeling

Oogspiegelen

Met een oogspiegelonderzoek (fundoscopie) bekijkt de arts het netvlies aan de binnenkant van je oog. Zo kan de arts zien of daar een afwijking zit.

Hoe gaat het onderzoek?

Bij dit onderzoek gebruikt de arts een oogspiegel. De oogspiegel stuurt een bundel met licht door de pupil. Het netvlies licht op. Met een vergrotende lens kan de arts zien of daar een tumor zit.

Ongeveer 15 minuten voor het onderzoek krijg je oogdruppels. Hierdoor wordt je pupil wijder. Zo kan de oogarts je hele netvlies beoordelen.

fundusscopie

Bijwerkingen van het onderzoek

Door de verwijde pupil kun je na het onderzoek wazig zien en ben je gevoeliger voor licht. Even een zonnebril opzetten kan prettig zijn. Je kunt beter niet deelnemen aan het verkeer. Na een paar uur zie je weer normaal.

Fluorescentie-angiografie

Fluorescentie-angiografie (FAG) is een onderzoek met contrast waarmee de oogarts meer informatie kan krijgen over de eigenschappen van de tumor in het oog en over de uitbreiding ervan. 

Bij een fluorescentie-angiografie maakt de arts foto’s van de bloedvaten in het netvlies van je oog. Voor het onderzoek krijg je oogdruppels die je pupillen wijder maken. 

Hoe gaat een fluorescentie-angiografie?

Tijdens het onderzoek zit je voor een camera, met je hoofd in een kinsteun. Eerst maakt de fotograaf een paar foto's van je ogen. Daarna krijg je een kleurstof in een ader in je arm of hand gespoten. Deze kleurstof verspreidt zich via het bloed door je lichaam en komt ook in je ogen.

Terwijl dit gebeurt, maakt de fotograaf een reeks foto’s van je ogen. Zo is te zien hoe de kleurstof zich via de bloedvaatjes in je ogen verspreidt. Afwijkingen in het netvlies worden zo zichtbaar. 

Bijwerkingen van een fluorescentie-angiografie

De kleurstof komt in alle bloedvaten van je lichaam, ook in de vaten van je huid. Je huid kan hierdoor een aantal uren gelig van kleur zijn. Dit geldt ook voor je oogwit. Let erop dat je de eerste dag gevoelig bent voor zonlicht. 

Je plast de kleurstof vanzelf weer uit. Je urine is hierdoor de eerste 24 uur na het onderzoek donkeroranje.

Door de kleurstof kun je ook wat misselijk worden. Het is daarom beter om vanaf twee uur voor het onderzoek niets te eten en te drinken. 

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Dion Paridaens

Oogarts, Het Oogziekenhuis Rotterdam

Foto Emine Kilic

Dr. Emine Kilic

Oogarts, Erasmus MC

LinkedIn

Foto Gijsbert Hötte

Drs. Gijsbert Hötte

Oogarts, Het Oogziekenhuis Rotterdam

illustratie-arts-man

Drs. Ronald de Keizer

Oogarts, Het Oogziekenhuis Rotterdam

Illustratie mensen

Mensen die oogkanker hebben (gehad)

illustratie mensen

Mensen die oogmelanoom hebben (gehad)

Oogheelkundig Oncologie Overleg

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Foto Ellen Kaiteijn

Dr. Ellen Kapiteijn

Internist-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Marina Marinkovic

Dr. Marina Marinkovic

Oogarts, LUMC

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Laura van Duijvenvoorde, MANP

Poli-verpleegkundige Oogheelkunde, LUMC

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2013