NET in de alvleesklier

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een NET kan in het maag- darmkanaal ontstaan, bijvoorbeeld in de alvleesklier. NET is de afkorting voor neuro-endocriene tumor. Een NET in de alvleesklier is een andere soort kanker dan alvleesklierkanker.

Symptomen van een neuro-endocriene tumor (NET) in de alvleesklier

Een NET in de alvleesklier kan klachten geven. Meestal ontstaan de klachten doordat de tumor hormonen maakt. Een NET in de alvleesklier die hormonen maakt heet ook wel een functionele pancreas-NET. Door het teveel aan hormonen kunnen allerlei klachten ontstaan, zoals een laag bloedsuiker, maagzweren of een maagbloeding. 

Er kan ook een NET in de alvleesklier zitten die geen hormonen maakt. Niet alle NET maken hormonen. Een NET in de alvleesklier die geen hormonen maakt, geeft vaak heel lang geen klachten. De tumor wordt dan pas laat ontdekt, bijvoorbeeld als er pijnklachten zijn. 

Ga naar de huisarts bij onverklaarbare klachten die langer dan enkele weken aanhouden. De huisarts zal onderzoek doen en je mogelijk doorsturen naar het ziekenhuis.

Onderzoeken bij een neuro-endocriene tumor (NET) in de alvleesklier

Je kunt in het ziekenhuis een aantal onderzoeken krijgen. De onderzoeken zijn bedoeld om de oorzaak van de klachten te vinden en om te bepalen wat een goede behandeling is. Lees welke onderzoeken je kunt krijgen bij NET

Als er sprake is van een NET zal de arts een aantal dingen over de tumor vertellen. Bijvoorbeeld of er uitzaaiingen zijn en wat de groeisnelheid van de tumor is. De groeisnelheid is belangrijk voor de vooruitzichten en voor de behandeling. 

Een NET graad 1 groeit langzaam, een NET graad 2 minder langzaam en een NET graad 3 groeit wat sneller. Omdat een NET graad 3 sneller groeit, is de tumor vaak agressiever en wordt hij anders behandeld dan een NET graad 1 en een NET graad 2. 

Behandelingen bij een neuro-endocriene tumor (NET) in de alvleesklier

Wanneer de uitslagen van de onderzoeken bekend zijn, zal de arts een voorstel doen voor een behandeling. Elke NET is verschillend en het ligt aan de eigenschappen van de tumor welke behandeling het meest geschikt is.
Het is ook mogelijk om af te zien van een behandeling.

Om je voor te bereiden op het gesprek met de arts kun je tips voor het gesprek met de arts op de website van de NET-groep vinden

Lees over mogelijke behandelingen bij NET in de alvleesklier:  

Hormoontherapie
Er zijn medicijnen die de klachten door een teveel aan hormonen kunnen verlichten en de groei van NET kunnen remmen. Dit zijn bijvoorbeeld octreotide of lanreotide. De medicijnen remmen de aanmaak van de hormonen en proberen zo de klachten tegen te gaan. Je krijgt deze medicijnen meestal een keer per maand via een injectie.  

Operatie
Als het kan, zal de arts proberen de tumor te verwijderen. Dit kan soms op meerdere manieren. Soms is het nodig om een deel van de alvleesklier weg te halen. Dit is een ingrijpende operatie waarvoor je in een goede conditie moet zijn. Hoe de operatie er precies uitziet, ligt aan de plek van de tumor in de alvleesklier. De arts vertelt je hier meer over.   
Een operatie kan ook nodig zijn als de NET veel klachten geeft of juist om te voorkomen dat er klachten zullen ontstaan. 

Operatie van uitzaaiingen in de lever
Soms haalt de arts bij uitzaaiingen in de lever een stuk van de lever weg tijdens een operatie. Dit kan niet altijd. De uitzaaiingen moeten op een plek zitten waar ze weggehaald kunnen worden door de chirurg, de uitzaaiingen mogen niet te groot zijn en na de operatie moet voldoende lever overblijven.  

Radiofrequente ablatie (RFA) of microwave ablatie (MWA)
Een andere manier om uitzaaiingen in de lever te behandelen is radiofrequente ablatie. Bij deze behandeling wordt een naald in de uitzaaiingen gebracht. Via de naald komt warmte in de uitzaaiingen en door de hitte gaan de uitzaaiingen kapot. Lees verder over RFA/MWA op kanker.nl

Behandeling met PRRT
Een behandeling met peptide receptor radiotherapie (PRRT) is meestal bedoeld om de kanker te remmen en de klachten te verminderen. PRRT is een behandeling met medicijnen die gelabeld zijn met radioactieve stoffen. Je krijgt de medicijnen via het infuus. Een andere behandeling met radioactieve stoffen bij NET in de alvleesklier is MIBG. Hoe de PRRT-behandeling precies gaat, staat vaak uitgelegd op de website van je ziekenhuis. 

Leverembolisatie
Kan de arts de uitzaaiingen in de lever niet met een operatie verwijderen? Dan is misschien leverembolisatie mogelijk. Bij deze behandeling spuit de arts ‘bolletjes’ in de bloedvaten. De bolletjes zorgen ervoor dat het bloedvat die naar de tumoren toegaat, dicht gaat zitten. Er kan geen bloed meer naar de tumor en hierdoor kan de tumor minder goed groeien. 
Ook kunnen de bolletjes radioactief zijn. De bolletjes kunnen zo straling van dichtbij afgeven aan de lever. Embolisatie met radioactieve bolletjes heet ook wel SIRT. Lees verder over leverembolisatie op kanker.nl.

Doelgerichte therapie
Soms is doelgerichte therapie een behandeling bij NET. Het doel is de kanker te remmen. Er zijn verschillende soorten doelgerichte therapie. Je hoort van de arts welk medicijn het meest geschikt is. Sommige medicijnen worden nog onderzocht bij NET. Die medicijnen kun je alleen in onderzoeksverband krijgen.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Mensen die neuro-endocriene tumoren hebben (gehad)

illustratie-arts-vrouw

Dr. Margot Tesselaar

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie-arts-man

Prof. dr. Gerlof Valk

Internist-endocrinoloog, UMC Utrecht

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2020