Wat is nierkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij nierkanker zit er een kwaadaardige tumor in de nier. De nieren liggen aan de achterkant van de buik, tegen de rug aan.

Er zijn verschillende soorten nierkanker. De informatie op kanker.nl gaat alleen over niercelkanker. Deze vorm van nierkanker komt het meest voor. 

Symptomen van nierkanker

In het begin geeft nierkanker bijna nooit klachten. De ziekte wordt vaak per toeval ontdekt. Als de tumor groter wordt, kunnen symptomen ontstaan zoals bloed in de urine, pijn in de zij of een voelbare zwelling van de buik. 

Lees meer over de symptomen van nierkanker.

Risicofactoren voor nierkanker

Roken vergroot de kans op nierkanker. Sommige mensen krijgen de ziekte door een erfelijke aanleg. Ook overgewicht en hoge bloeddruk kunnen een rol spelen.

Groei van een niertumor

Nierkanker ontstaat in de wand van de nierbuisjes. Deze buisjes helpen het bloed te filteren. 

Wordt nierkanker niet ontdekt of niet behandeld, dan groeit de tumor steeds verder door. Eerst in de naastgelegen grote bloedvaten, daarna voorbij het bindweefsel rondom de nier en in de bijnier.

Uitzaaiingen van nierkanker

De kankercellen kunnen zich uiteindelijk via de lymfeklieren of het bloed verspreiden naar andere delen in het lichaam, zoals de longen, botten en lever. Er ontstaan dan uitzaaiingen.

Ongeveer 1 op de 7 mensen met nierkanker heeft bij diagnose al uitzaaiingen. De vooruitzichten zijn dan niet goed.

Hoe vaak komt nierkanker voor?

Nierkanker komt redelijk vaak voor. In 2021 kregen 2.697 mensen de diagnose nierkanker. De meeste mensen met nierkanker zijn tussen de 65 en 75 jaar. Mannen krijgen de ziekte bijna 2 keer vaker dan vrouwen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Axel Bex

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie-arts-man

Dr. Rob Bevers

Uroloog, LUMC

Logo NVU

Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2018