Echografie bij nierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een echografie is een belangrijk onderzoek bij nierkanker. Met een echografie bekijkt je arts of je een afwijking hebt in je nieren. Echografie wordt vaak afgekort tot ‘echo’.

Bij klachten die kunnen komen door nierkanker vraagt je arts een echografie aan. Je gaat dan voor onderzoek naar het ziekenhuis.

Met een echo bekijkt je arts wat de oorzaak van je klachten kan zijn. Meestal komen je klachten ergens anders door dan door nierkanker. Denkt je arts dat er misschien een tumor in je nier zit? Dan krijg je meer onderzoek in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld door een uroloog.

Wat is een echografie?

Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien. 

Hoe gaat een echografie?

Een echografie is een eenvoudig onderzoek. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoeksbank. De arts smeert gel op je huid. Hij of zij beweegt een klein apparaatje over je huid dat de geluidsgolven uitzendt. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen als foto’s. 

Echografie

Deze video legt uit hoe een echografie in zijn werk gaat.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Foto Astrid van der Veldt

Dr. Astrid van der Veldt

Internist-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Axel Bex

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2023