Kijkonderzoek van de blaas bij nierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Soms krijg je een kijkonderzoek van je blaas. Bijvoorbeeld als er bloed in je urine zit en de echo niet genoeg informatie geeft. Een kijkonderzoek van je blaas heet een cystoscopie.

Bij een cystoscopie bekijkt de arts je plasbuis en de binnenkant van je blaas. Zo kan hij of zij zien of er afwijkingen zijn.

Hoe gaat een kijkonderzoek van de blaas (een cystoscopie)?

Je arts gebruikt een flexibele slang waaraan een kleine camera zit met een lens. Dit is een cystoscoop. De slang komt via je plasbuis in je blaas. Tijdens het inbrengen bekijkt de arts de binnenkant van je plasbuis. Het onderzoek is niet pijnlijk, maar de meeste mensen vinden het onprettig.

Om de plasbuis glad en minder gevoelig te maken, spuit je arts eerst een gel in je plasbuis. In deze gel zit een verdovend middel. Via de slang wordt je blaas gevuld met steriel vocht. Zo kan je uroloog de blaas goed bekijken. Je kunt daardoor het gevoel hebben dat je moet plassen.

Het onderzoek geeft informatie over de plaats van de eventuele afwijkingen. Vaak wordt tijdens een cystoscopie ook wat urine afgenomen. Een patholoog onderzoekt je urine.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Foto Astrid van der Veldt

Dr. Astrid van der Veldt

Internist-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Axel Bex

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2023