Onderzoek en diagnose

Dubbelballon endoscopie

Opslaan

Een dubbelballon endoscopie is een kijkonderzoek van de dunne darm. De arts gebruikt hiervoor een dunne buis of slang waaraan een lampje en een camera zitten. Dit heet een endoscoop. De arts brengt de scoop in via de mond of de anus. Daarna schuift hij de scoop door tot de dunne darm.

In de dunne darm blaast hij de 2 ballonnetjes op die rondom deze speciale scoop zitten. Door de ballonnetjes op te blazen en leeg te laten lopen beweegt de scoop zich door de lange kronkelige dunne darm. De arts kan op die manier een groot deel of zelfs de gehele dunne darm goed bekijken.

Tijdens het onderzoek kan de arts een klein stukje verdacht weefsel wegnemen voor onderzoek. Het wegnemen van een stukje weefsel heet een biopsie. Een patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop. Met de uitslag stelt de arts een definitieve diagnose.

Het onderzoek kan alleen goed gedaan worden als het maag-darm stelsel goed schoon is. U volgt de dagen voor het onderzoek een dieet. Ook schrijft de arts u een totale darmspoeling voor. Daarvoor moet u een paar liter laxerende vloeistof drinken. Dat kunt u thuis doen of in het ziekenhuis.

Verdoving

Het onderzoek duurt 1,5 tot 2 uur. Veel mensen vinden het onderzoek niet prettig. U krijgt daarom een roesje. Zo’n roesje heet sedatie.

Meestal bestaat een roesje uit slaapmiddel en pijnstilling. Door het roesje voelt u zich meer ontspannen en een beetje slaperig. Ook voelt u minder pijn en angst. Houd er wel rekening mee dat u die dag niet zelf in een auto, fiets of ander vervoersmiddel kunt rijden. Ook moet u na het onderzoek 1 á 2 uur in het ziekenhuis blijven om ‘uit te slapen’.

Een dubbelballon endoscopie wordt niet vaak gedaan en is ook niet in elk ziekenhuis beschikbaar. Is er op foto’s of een scan een tumor te zien, dan is dit belastende onderzoek met extra risico's meestal niet nodig.

Bij onverklaarbaar bloedverlies onderzoekt de arts vaak eerst de slokdarm, maag en dikke darm. Daar komen veel vaker afwijkingen in voor dan in de dunne darm. Als de oorzaak daar niet te vinden is, kan een dubbelballon endoscopie zinvol zijn.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2015

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Prof. Dr. Punt, C.J.A. (medisch oncoloog), Prof. Dr. Hillegersberg, R. (chirurg), Dr. Tanis, P.J. (chirurg-oncoloog)