Behandelingen bij prostaatkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij prostaatkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Samen met je arts bespreek je wat in jouw situatie de beste behandeling is.

Weet je welk stadium prostaatkanker je hebt? Lees welke behandelingen mogelijk zijn per stadium.

Mogelijke behandelingen bij prostaatkanker

Actief volgen

Als prostaatkanker alleen in de prostaat zit en geen agressieve kenmerken heeft, kun je ervoor kiezen om niet meteen met de behandeling te beginnen. Je komt dan wel regelmatig op controle bij je arts. Dit heet actief volgen.

Lees meer over actief volgen bij prostaatkanker.

Operatie (radicale prostatectomie)

Als prostaatkanker alleen in de prostaat zit of lokaal uitgebreid is, kun je vaak geopereerd worden. De arts haalt tijdens de operatie de hele prostaat, de zaadblaasjes en soms de lymfeklieren in de buurt van de prostaat weg. Het doel van de operatie is om te genezen van prostaatkanker. Een ander woord voor deze operatie is radicale prostatectomie. De operatie wordt gedaan met een robot.

Lees meer over een prostaatoperatie bij prostaatkanker.

Inwendige bestraling (brachytherapie)

Als prostaatkanker alleen in de prostaat zit en de prostaat niet te groot is, kun je vaak inwendige bestraling krijgen. Het doel van inwendige bestraling is om te genezen van prostaatkanker. Een andere naam voor deze behandeling is brachytherapie. Er zijn twee manieren om de prostaat inwendig te bestralen: met jodiumzaadjes en met een iridiumbron.

Lees meer over brachytherapie bij prostaatkanker.

Uitwendige bestraling

Uitwendige bestraling is een mogelijke behandeling als prostaatkanker niet is uitgezaaid. Je kunt bestraling als enige behandeling krijgen of als extra behandeling na een operatie. Het doel van de bestraling is dan genezing. Soms krijg je bestraling bij uitzaaiingen. Dan is het een palliatieve behandeling, om je klachten te verminderen.

Lees meer over bestraling bij prostaatkanker.

Hormonale therapie

De prostaat en prostaatkankercellen groeien door mannelijke hormonen (testosteron). Hormonale therapie remt de aanmaak en werking van testosteron. Dit remt de groei van prostaatkankercellen. Hormonale therapie is vaak een palliatieve behandeling, om je klachten te verminderen als je niet meer kunt genezen. Soms krijg je hormonale therapie samen met bestraling om de kans op genezing groter te maken.

Lees meer over hormonale therapie bij prostaatkanker.

Chemotherapie

Bij uitgezaaide prostaatkanker krijg je soms chemotherapie in combinatie met hormonale therapie. Niet om te genezen, maar om de ziekte te remmen. Chemotherapie kan een optie zijn als hormonale therapie niet meer werkt of om klachten door botuitzaaiingen te verminderen.

Lees meer over chemotherapie bij prostaatkanker.

Radioactief radium

Soms is radioactief radium een behandeling bij prostaatkanker. Dit kan een optie zijn bij uitzaaiingen in de botten als hormonale therapie niet meer werkt. Radioactief radium geeft lokaal straling af en remt zo de groei van de prostaatkankercellen in de botten. Het doel van de behandeling is het leven te verlengen en pijn in de botten te verminderen.

Lees meer over radioactief radium bij prostaatkanker.

Lutetium-PSMA

Sommige mannen met uitgezaaide prostaatkanker komen in aanmerking voor een behandeling met lutetium-PSMA. Lutetium is een radioactieve stof. Lutetium-PSMA is soms een mogelijke behandeling als er geen andere behandelopties meer zijn.

Lees meer over lutetium-PSMA bij prostaatkanker.

Keuze tussen behandelingen bij prostaatkanker

Vaak kun je kiezen tussen een aantal behandelingen. Er zijn keuzehulpen beschikbaar die je ondersteunen bij het maken van deze beslissing.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij prostaatkanker (trials) 

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. 
Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor prostaatkanker. 

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Colette van den Broek

Radiotherapeut-oncoloog, Amsterdam UMC

Linkedin

Illustratie mannen

Mannen die prostaatkanker hebben (gehad)

Foto Theo de Reijke

Prof. dr. Theo de Reijke

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Logo Prostaatkankerstichting

Prostaatkanker- stichting

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2022