Bewegen bij kanker: oefeningen om thuis te doen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Susan GabriëlsBewegen bij kanker is erg belangrijk. Als je niet naar de sportschool wilt of kunt, vraag je je misschien af wat je zelf kunt doen. Susan Gabriels weet als oncologiefysiotherapeut alles over bewegen en kanker. Ze heeft speciaal voor jou een aantal handige do-it-yourself-video’s van YouTube uitgekozen. Je kunt de oefeningen alleen doen, samen, in de huiskamer of in de tuin. Succes met trainen en zet 'm op! 

1: Oefeningen met een stoel

Zit je veel achter je bureau of aan tafel en is de ruimte in je kamer beperkt? Vanaf je stoel kun je prima spierkrachtoefeningen doen voor buik, benen en armen. Las af en toe een pauze in en voer de oefeningen van het filmpje uit.

Video

2: 15 korte oefeningen voor in de woonkamer en op de trap

Lees goed de instructies en doe wat je kan! Lukt het niet? Dan pak je de volgende oefening.

3: De ladderoefening

Om fit te blijven is het belangrijk om ook je coördinatie te trainen. Plak in de huiskamer met tape een ladder op de vloer en doe de oefeningen in de video. Heb je geen tape? Probeer het dan eens buiten op de stoeptegels.

Video

4: Bewegen op muziek

Het advies is 30 minuten per dag matig intensief bewegen. Maar hoe doe je dat in en rond je huis? Maak wat ruimte in je kamer vrij, zet je favoriete muziek op en beweeg! Zorg dat je beweegt op een manier die bij je past. Heb je geen inspiratie? In deze video geeft Jacqueline van Dijk een leuke workout op muziek. Ook leuk om samen te doen! Veel plezier!

Video

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Logo stichting OOK

Stichting Optimale Ondersteuning bij Kanker (OOK)

illustratie-deskundige-vrouw

Susan Gabriels

Oncologiefysiotherapeut en ondersteuningsconsulent, Stichting OOK

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2020