Vermoeidheid door chemotherapie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na chemotherapie kun je nog maanden of jaren moe blijven. Dat heeft veel invloed op je leven. Bespreek het met je arts of verpleegkundige. Vaak is er iets aan de vermoeidheid te doen of kun je de vermoeidheid draaglijker maken.

Vermoeidheid door chemotherapie voelt anders dan gewone vermoeidheid en kan je plotseling overvallen. Je lichaam voelt dan zwaar als lood en je hebt niet altijd fut om dingen te ondernemen. Dit kan heel vervelend zijn. Het heeft ook invloed op je stemming, relatie en sociale contacten, en ook op je werk.

Soms is er een medische reden voor de vermoeidheid, zoals bloedarmoede. Maar vaak spelen andere dingen een rol, zoals veranderingen in je immuunsysteem. Lees meer over de oorzaken van vermoeidheid na kanker.

Ben je 6 maanden of langer na de behandeling nog steeds erg moe? Bespreek dit dan met je (huis)arts of verpleegkundige. Die kan je onderzoeken en kijken of er iets aan te doen valt.

vermoeidheid batterij leeg

Wat kun je doen bij vermoeidheid?

Vaak is er iets aan de vermoeidheid te doen of kun je de vermoeidheid draaglijker maken. Je kunt beter leren omgaan met je energie, zodat je meer grip krijgt op je vermoeidheid. Ook conditie opbouwen helpt om minder moe te zijn. Lees: Wat kun je doen bij vermoeidheid?

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jeantine de Feijter

Dr. Jeantine de Feijter

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Hilda Houwer

Verpleegkundig consulent oncologie, CWZ

Illustratie mensen

Mensen die chemotherapie hebben gehad

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2021