Vermoeidheid door chemotherapie
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonNa chemotherapie kun je nog maanden of zelfs jaren moe blijven. Dat heeft veel invloed op je leven. Vaak is er wel iets aan te doen. Of kun je beter mee leren omgaan. Bespreek het met je arts of verpleegkundige.
Moe zijn door chemotherapie voelt anders dan gewone vermoeidheid. Het kan je plotseling overvallen. Je lichaam voelt dan zwaar en je hebt niet altijd fut om dingen te doen. Dit kan heel vervelend zijn. Het heeft ook invloed op je stemming, relatie en sociale contacten en je werk.
Na chemotherapie voelt het soms alsof je batterij bijna leeg is.
Soms is er een medische reden voor de vermoeidheid. Zoals bloedarmoede. Maar vaak spelen andere dingen een rol. Bijvoorbeeld veranderingen in je immuunsysteem. Lees meer over de oorzaken van vermoeidheid na kanker.
Ben je 6 maanden of langer na de behandeling nog steeds erg moe? Bespreek dit dan met je (huis)arts of verpleegkundige. Die kan je onderzoeken en kijken of er iets aan te doen is.
Wat kun je doen bij vermoeidheid?
Vaak is er iets aan de vermoeidheid te doen. Of kun je beter leren omgaan met moe zijn en met je energie. Zodat je meer grip krijgt op je vermoeidheid. Ook conditie opbouwen helpt om minder moe te zijn. Lees: Wat kun je doen bij vermoeidheid?