Chemoradiatie

Opslaan

Bij chemoradiatie krijg je voor een bepaalde periode tegelijkertijd bestraling én chemotherapie. Soms wordt dit radio-chemotherapie genoemd.

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die cellen doden of de celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken.

De chemotherapie versterkt de werking van de bestraling. Bij steeds meer kankersoorten blijkt dat deze combinatie betere resultaten geeft dan bestraling of chemotherapie alleen.

Doel van chemoradiatie

Chemoradiatie is een behandeling die als doel heeft om genezing te bereiken. Je kunt chemoradiatie krijgen als enige behandeling, of gecombineerd met een operatie. Je krijgt de chemoradiatie dan voor of na de operatie.

Bij welke kankersoorten?

Chemoradiatie wordt toegepast bij de volgende kankersoorten:

  • slokdarmkanker, endeldarmkanker en anuskanker
  • kanker in het hoofd-halsgebied
  • longkanker
  • baarmoederkanker en baarmoederhalskanker

Bijwerkingen van chemoradiatie

Bij chemoradiatie krijg je 2 behandelingen tegelijk. Het nadeel hiervan is dat de bijwerkingen heviger kunnen zijn. De soort bijwerkingen zijn afhankelijk van de chemotherapie die je krijgt en de locatie van de bestraling.

Haaruitval komt niet veel voor bij chemoradiatie. Dit komt omdat de hoeveelheid chemotherapie bij chemoradiatie meestal veel lager is dan wanneer je alleen chemotherapie krijgt.

De meeste bijwerkingen verdwijnen binnen 1 tot 3 maanden na afloop van de behandeling.
 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: februari 2018

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Prof. dr. Luca Incrocci, radiotherapeut-oncoloog en seksuoloog, Erasmus MC Rotterdam, Dr. Irene Lips, radiotherapeut-oncoloog, LUMC Leiden, Drs. Saskia van de Ven, radiotherapeut-oncoloog in opleiding, UMC Utrecht