Voeding en bestraling

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Drink voldoende

Bestraling doodt kankercellen. Dit zorgt voor afvalstoffen. Het lichaam heeft vocht nodig om die afvalstoffen via de nieren af te voeren.

Daarom is het goed 1,5 tot 2 liter vocht per dag te drinken. Dit betekent minimaal 10 glazen of 13 kopjes per dag. Daarnaast is het goed de kleur van de urine in de gaten te houden: hoe lichter, hoe beter.

Eten moeilijk door bestraling

Door bestraling aan het spijsverteringskanaal kun je last krijgen van klachten die eten moeilijk maken. Bijvoorbeeld als de mond, keelholte, slokdarm, maag of darmen worden bestraald.

Door aanpassingen in de voeding kunnen klachten beperkt blijven. Zo kun je toch voldoende voeding binnenkrijgen. Dat is belangrijk om goed van behandeling te herstellen. Op veel bestralingsafdelingen werken diëtisten. Zij kunnen je tijdens en na de behandeling adviseren over voeding en helpen als je last hebt van klachten die eten moeilijk maken.

De meeste klachten zijn tijdelijk. Daarna kun je meestal weer normaal eten.

Dit zijn algemene adviezen. In jouw situatie kunnen andere adviezen gelden. Bespreek dit met je arts of verpleegkundige. Neem bij twijfel ook altijd contact op met je zorgverlener.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Luca Incrocci

Prof. dr. Luca Incrocci

Radiotherapeut-oncoloog en seksuoloog, Erasmus MC

Linkedin

Foto Irene Lips

Dr. Irene Lips

Radiotherapeut-oncoloog, LUMC en Reinier de Graaf

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Drs. Saskia van de Ven

Radiotherapeut-oncoloog in opleiding, UMC Utrecht

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2018