Huidklachten bij uitwendige bestraling

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Door uitwendige bestraling kun je last krijgen van klachten aan de huid. De straling kan de huidcellen beschadigen.

Krijg je bestraling van de huid zelf, bijvoorbeeld bij huidkanker of in de huid doorgegroeide borstkanker? Dan zal de huid eerst rood worden, daarna vervellen en na een paar weken opengaan.

Het opengaan van de huid is vergelijkbaar met een schaafwond. Dat kan pijnlijk zijn. Meestal geneest de wond binnen 4 tot 6 weken na de laatste bestraling. In de tussentijd is het belangrijk om direct zonlicht op de bestraalde huid te vermijden, net als parfum en lotions.

Krijg je bestraling voor een tumor die dieper in het lichaam ligt? Dan wordt gebruik gemaakt van een ander soort straling, waardoor het meestal lukt de huid te sparen. Vaak wordt de huid wel rood, maar gaat-ie niet open.

Donkere huid door bestraling

Pigmentcellen in de huid maken het stofje pigment aan dat de kleur van de huid bepaalt.  Pigmentcellen reageren op bestraling door te delen en meer pigment aan te maken. Daardoor kan in de maanden na bestraling de huid donkerder worden.

Dit komt vooral voor bij mensen die van zichzelf al een donkerdere huidskleur hebben. Meestal verdwijnt de donkerder kleur weer in de loop van 2 tot 8 maanden. Maar soms kan het langer dan een jaar duren.

Zonlicht en bestraling

De huid is tijdens de bestraling en in de paar maanden daarna vaak extra gevoelig voor verbranding door de zon. Daarom is het advies om de bestraalde huid in het begin zo min mogelijk aan de zon bloot te stellen en zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor te gebruiken.
 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Luca Incrocci

Prof. dr. Luca Incrocci

Radiotherapeut-oncoloog en seksuoloog, Erasmus MC

Linkedin

Foto Irene Lips

Dr. Irene Lips

Radiotherapeut-oncoloog, LUMC en Reinier de Graaf

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Drs. Saskia van de Ven

Radiotherapeut-oncoloog in opleiding, UMC Utrecht

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding

Laatste update: februari 2018