Haaruitval door bestraling

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Op plekken die bestraald worden, kan je haar uitvallen of dunner worden. Haaruitval op je hoofd komt alleen voor als je hoofd wordt bestraald.

Het haar valt uit binnen 2 tot 3 weken na het begin van de bestraling. Meestal komt het haar na een paar maanden weer terug. Behalve als de behaarde plek veel straling krijgt. Dan groeit er soms geen nieuw haar meer terug.

Uitval van lichaamshaar door bestraling

Worden je oksels of bekken bestraald? Dan kan je oksel- of schaamhaar uitvallen. Het haar groeit terug in ongeveer 3 tot 6 maanden.

Als je op een groot stuk huid bestraling krijgt (bijvoorbeeld een arm of been), kan het lichaamshaar op die plek uitvallen. Na de behandeling groeit het haar meestal weer terug.

haaruitval

Haaruitval op je hoofd door bestraling

Als je hoofd wordt bestraald, kan het haar op je hoofd uitvallen. Dit is dan alleen op de plek waar de straling je hoofdhuid raakt.

Verwacht je je hoofdhaar te verliezen? Dan kun je van te voren een pruik of haarwerk bestellen bij een haarwerker. Vraag je zorgverzekeraar of je de pruik vergoed krijgt.

Na de behandeling komt het haar normaal gesproken na enkele weken tot maanden weer terug. Het kan wel dunner zijn dan eerst, of een andere textuur hebben.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Mensen die bestraling hebben gehad

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Carien Creutzberg

Radiotherapeut, LUMC

Foto Luca Incrocci

Prof. dr. Luca Incrocci

Radiotherapeut-oncoloog en seksuoloog, Erasmus MC

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2022