Chemotherapie bij wekedelentumoren

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Of je chemotherapie krijgt, wordt bepaald door de soort wekedelentumor die  hebt, het stadium van de ziekte, je lichamelijke conditie en je eigen wensen.

Chemotherapie is niet bij alle wekedelentumoren even effectief. Ewingsarcomen en rabdomyosarcomen reageren vaak goed op chemotherapie.

Als de tumor niet is uitgezaaid, wordt chemotherapie alleen in uitzonderingsgevallen gegeven. Dit kan voorafgaand aan de operatie, of na de operatie zijn.

Zijn er uitzaaiingen op andere plaatsen in het lichaam ontstaan? Dan wordt chemotherapie vaak als enige behandeling gegeven.

De soort chemotherapie en het schema waarin het toegediend wordt is afhankelijk van:

  • de soort wekedelentumor
  • het ziektestadium
  • uw conditie

Meestal krijg je het medicijn doxorubicine. Soms wordt het gecombineerd met ifosfamide.

Er zijn diverse nieuwe soorten chemotherapie in ontwikkeling. Deze medicijnen krijg je meestal in het kader van onderzoek naar nieuwe behandelingen. Je arts kan je er meer over vertellen.

Chemotherapie

Deze video legt uit hoe chemotherapie in zijn werk gaat.

Hoe werkt chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.

Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. De chemokuur krijg je meestal een paar keer achter elkaar.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Frits van Coevorden

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Dr. Neeltje Steeghs

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl, Patiëntenplatform Sarcomen

Laatste update: augustus 2016