Behandeling van tongkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Is er tongkanker bij je ontdekt, dan bespreekt de arts welke behandelingen er mogelijk zijn. Dit staat ook in het behandelplan.

De arts informeert je over of een behandeling mogelijk is waardoor je kunt genezen. Bij een deel van de mensen met tongkanker is de ziekte al verder doorgegroeid, of zijn er uitzaaiingen. Genezing is dan meestal niet meer mogelijk. Dan heeft de behandeling een ander doel: de ziekte remmen en klachten verminderen.

Tongkanker is een zeldzame ziekte. Daarom krijg je de behandeling in een gespecialiseerd ziekenhuis. Bekijk welke ziekenhuizen dat zijn.

Op deze pagina lees je meer over:

Genezende behandeling van tongkanker in het voorste deel van de tong

Zit de tumor bij jou in het voorste, beweeglijke deel van de tong? En is er kans op genezing? Dan adviseert de arts meestal een operatie aan de tong.

Bij een kleine tumor kan de arts via de mondholte opereren. Het is dan niet nodig om een snee in de huid van de hals te maken.

Bij een grotere tumor is vaak een uitgebreidere operatie nodig. Zeker als de tumor is doorgegroeid naar andere weefsels. Dit heet een commando-operatie.

De arts moet dan vaak veel weefsel weghalen. Daarom krijg je in dezelfde ingreep vaak een hersteloperatie met reconstructie. Veel mensen hebben na deze operatie een tracheotomie nodig. Dat is een tijdelijk andere uitgang van de luchtpijp.

Na de operatie volgt meestal een nabehandeling met bestraling, of met chemoradiatie.

Genezende behandeling van tongkanker aan de tongbasis

Is er een tumor in de tongbasis gevonden? Dan stelt de arts meestal een behandeling met chemoradiatie voor. Je krijgt dan tegelijkertijd chemotherapie en bestraling.

Bij een kleine tumor in de tongbasis is soms een operatie mogelijk. De arts bespreekt met je of dat bij jou van toepassing is.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij tongkanker (trials)

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor tongkanker. 

Behandeling van uitzaaiingen in de lymfeklieren van de hals

Is de tongkanker uitgezaaid naar de lymfeklieren in de hals? Dan is vaak wel een genezende behandeling mogelijk.

Komen de uitzaaiingen in de hals door een tumor in het voorste deel van de tong? Dan adviseert de arts meestal een operatie van deze halsklieren. Dit heet een halsklierdissectie. Na deze operatie volgt vaak nog een nabehandeling met bestraling.

Bij uitzaaiingen in de hals van kanker aan de tongbasis krijgen de halsklieren samen met de tumor bestraling. Dan is een halsklierdissectie niet nodig. Bij chemoradiatie werken de medicijnen van de chemotherapie ook op de uitzaaiingen in de halsklieren.

Behandeling van tongkanker die is teruggekomen

Na de eerste behandelingen van tongkanker is er een kans dat de tumor terugkomt. De kans op terugkeer is het grootst in de eerste 2 jaar na de behandeling.

Ook als tongkanker is teruggekomen, kun je soms nog genezen. Daarvoor is vaak wel een grote operatie nodig. Als het niet meer mogelijk is om te genezen, bespreekt de arts met je welke mogelijkheden er zijn om de ziekte te remmen en klachten te verminderen.

Behandeling van tongkanker die niet meer kan genezen

Heb je tongkanker die ver is doorgegroeid of met uitzaaiingen naar andere organen? Dan is genezing vaak niet meer mogelijk. De arts kan een behandeling voorstellen die de ziekte kan remmen. Dit heet een palliatieve behandeling.

Voor tongkanker zijn er verschillende palliatieve behandelingen: bestraling, chemotherapie of immunotherapie. De arts bespreekt met je welke behandeling het beste bij jouw situatie past.

Soms is lichttherapie een optie. Met lichttherapie kan de arts de tumor kleiner maken en klachten verminderen. Andere namen hiervoor zijn fotodynamische therapie of PDT.

Wat kun je zelf doen tijdens de behandeling van tongkanker?

Voor de behandeling van tongkanker is het belangrijk dat je niet rookt en geen alcohol drinkt. Zonder roken en drinken werkt de behandeling beter. Ook is de kans kleiner dat de tumor terugkomt. Vind je het moeilijk om daarmee te stoppen? Dan is het goed om te weten dat je hulp kunt krijgen bij het stoppen met roken en drinken.

Een goede conditie is ook belangrijk. Je herstelt namelijk het beste van de behandeling wanneer je je conditie op peil houdt. Dat valt soms niet mee. Hier lees je wat je kunt doen om je conditie goed te houden.

Sondevoeding bij de behandeling van tongkanker

Tijdens en na de behandeling krijg je vaak een tijd sondevoeding. Dit is vloeibare voeding die via een slang in je maag komt.

Na de operatie is het belangrijk dat je tong, mond en keel de kans krijgen om te genezen. Genezing gaat beter als het geopereerde gebied zo min mogelijk belast wordt. Sondevoeding helpt daarbij.

Ook tijdens de bestraling kan slikken moeilijk zijn. Met sondevoeding krijg je dan toch genoeg voeding binnen.

Het kan een opluchting zijn om even geen moeite te hoeven doen voor eten en drinken. De arts bespreekt met je wanneer je weer zelf kunt gaan eten.

Vaak moet je na de behandeling van de tongkanker opnieuw leren slikken. Een gespecialiseerde logopedist kan je daarbij helpen. Lees meer informatie over de gevolgen van tongkanker.

Afzien van behandeling

Je kunt ook besluiten om je niet, of niet verder te laten behandelen. Lees verder over afzien van een behandeling.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

Foto Stijn Keereweer

Dr. Stijn Keereweer

Keel-neus-oorarts, Erasmus MC

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die tongkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2021