Wat is tongkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij tongkanker zit er kanker in of op de tong. Bij kanker gaat het om een kwaadaardige tumor. Tongkanker is een vorm van hoofd-halskanker.

Een tumor in de tong kan op verschillende plekken zitten. Meestal is dat aan de zijkant van de tong. Maar dat kan ook op de punt van de tong zijn, of aan de onderkant. Tongkanker kan ook bij de tongbasis ontstaan. Dat is het vaste deel van de tong, dat je niet kunt bewegen. Bekijk ook de informatie over de tong.

Er kan ook kanker ontstaan in de mond, de keel of op de lippen. Hier heeft kanker.nl aparte informatie over. Bekijk de informatie over mondkanker, keelkanker of lipkanker.

Klachten bij tongkanker

Tongkanker kan verschillende klachten geven. Symptomen die het meest voorkomen zijn een gezwollen tong, pijn aan de tong, of een wondje dat niet geneest. Lees verder over de symptomen bij tongkanker.

Risicofactoren van tongkanker

De belangrijkste oorzaken van tongkanker zijn roken en veel alcohol drinken. Ook besmetting met HPV kan een oorzaak zijn voor tongkanker. Er zijn ook nog een paar andere risicofactoren.

Tongkanker is vaak een plaveiselcelcarcinoom

Tongkanker ontstaat bijna altijd in het slijmvlies van de tong. Het slijmvlies is gemaakt van plaveiselcellen. Dit zijn platte cellen die de buitenste laag van de tong vormen. Ook de binnenkant van de mond, de keel en de neus bestaat uit plaveiselcellen.

Als er kanker ontstaat uit deze cellen, heet dat: plaveiselcelcarcinoom.

Als de tumor in of op de tong groter wordt, kan hij doorgroeien naar de tongspier aan de binnenkant van de tong. En ook naar de onderkant van de mond, en naar de onderkaak.

Uitzaaiingen bij tongkanker

Tongkanker kan uitzaaien. Vaak is dat als eerste naar de lymfeklieren in de hals. Later kan tongkanker ook uitzaaien naar andere organen, zoals de longen. Lees verder over uitzaaiingen bij tongkanker.

Cijfers over tongkanker

In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 800 mensen te horen dat ze tongkanker in het voorste deel van de tong hebben, of mondkanker. De cijfers van deze 2 kankersoorten worden samengenomen.

Mond- en tongkanker komen evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. De meeste patiënten zijn ouder dan 60 jaar. Na 5 jaar zijn ongeveer 2 op de 3 mensen met mondkanker nog in leven.

Bekijk de cijfers over tongkanker.

Onderzoeken bij tongkanker

Bij een vermoeden van tongkanker bekijkt de arts de tong en de hele binnenkant van de mond. Ook doet de arts een kijkonderzoek, en neemt hij of zij een stukje weefsel weg van de verdachte plek. Dat is nodig om de diagnose te stellen.

Als het om tongkanker blijkt te gaan, onderzoekt de arts hoe uitgebreid de kanker is. Lees verder over onderzoeken bij tongkanker.

Ziekenhuizen voor tongkanker

Voor verder onderzoek en de behandeling van tongkanker is het belangrijk dat je naar een gespecialiseerd ziekenhuis gaat. Bekijk in welke ziekenhuizen je terecht kunt.

Behandeling van tongkanker

Bij tongkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Zit de tumor in het voorste deel van de tong en is er kans op genezing? Dan krijg je meestal een operatie. Na de operatie volgt vaak nog een nabehandeling met bestraling, of met chemoradiatie. 

Als de kanker in de tongbasis zit en er genezing mogelijk is, stelt de arts meestal een behandeling voor met bestraling, vaak samen met chemotherapie. Dit heet chemoradiatie.

Als genezing niet meer mogelijk is, zijn er verschillende behandelingen die als doel hebben de ziekte te remmen. Zoals bestraling, chemotherapie en immunotherapie.

Bekijk de uitgebreide informatie over de behandeling van tongkanker.

Gevolgen van tongkanker

Tongkanker en de behandeling ervan kunnen grote gevolgen hebben voor je dagelijks leven.

Problemen met praten, eten en slikken komen veel voor. Ook kun je last krijgen van lymfoedeem, of van benauwdheid. Lees verder over de gevolgen van tongkanker, en wat je daaraan kunt doen.

Videomapping tongkanker

GTST-acteur Everon Jackson Hooi ziet met gezichtsfilters hoe bij zijn partner Jozua een tongtumor ontstaat. Deze video is onderdeel van Make Sense-campagne die aandacht vraagt voor hoofd-halskanker. Bron: Patiëntenvereniging HOOFD-HALS. 

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

Foto Stijn Keereweer

Dr. Stijn Keereweer

Keel-neus-oorarts, Erasmus MC

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die tongkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Laatste update: mei 2021