Oorzaken en risicofactoren van tongkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De precieze oorzaak van tongkanker is niet bekend. Wel zijn er een aantal factoren die de kans groter maken dat iemand tongkanker krijgt.

Roken, alcohol en tongkanker

Roken en veel alcohol drinken zijn allebei risicofactoren voor tongkanker. Tabak en alcohol versterken elkaars effect hierin. Wanneer iemand rookt en veel alcohol drinkt, wordt het risico op tongkanker nog groter.

HPV en tongkanker

Ook het humaan papillomavirus (HPV) is een risicofactor voor tongkanker. Vooral voor kanker aan de tongbasis. Het virus kan in de cellen van de tongbasis terechtkomen. Bijvoorbeeld door tongzoenen, of door orale seks met iemand die HPV heeft. Kanker aan de tongbasis door een HPV-infectie komt steeds vaker voor.

Bekijk ook de informatie over de tong en de tongbasis.

Andere risicofactoren van tongkanker

Tongkanker komt ook voor bij mensen die nooit gerookt hebben, weinig of geen alcohol drinken en niet besmet zijn met HPV. Bij hen spelen andere risicofactoren mogelijk een rol. Zoals:

  • een slechte verzorging van de mond en het gebit
  • ongezonde voeding
  • langdurig gebruik van nicotinekauwgom
  • chronische ontstekingen van de tong

Erfelijkheid speelt geen rol bij tongkanker

Voor zover bekend is er geen erfelijke aanleg voor tongkanker. Dat betekent dat kinderen van mensen die tongkanker hebben (gehad), geen verhoogd risico hebben op de ziekte.

Tongkanker is niet besmettelijk, HPV wel

Kanker is niet besmettelijk, ook tongkanker niet. Je kunt geen tongkanker krijgen van iemand die de ziekte heeft. Ook niet als je met degene zoent of seks hebt. Door tongzoenen en orale seks kun je wel besmet worden met HPV.

Wat kun je doen om de kans op tongkanker te verkleinen?

Je kunt niet helemaal voorkomen dat je tongkanker krijgt. Wel kun je een aantal dingen doen om de kans op tongkanker kleiner te maken. Zoals niet roken, weinig alcohol drinken, de mond goed verzorgen en gezond en gevarieerd eten. Je kunt de kans op besmetting met HPV verkleinen door condooms te gebruiken.

Vaccinatie tegen HPV-besmetting

Meisjes van 12 en 13 jaar krijgen een vaccinatie aangeboden die hen beschermt tegen baarmoederhalskanker veroorzaakt door HPV. Deze vaccinatie verkleint ook de kans op tongkanker en andere hoofd-halstumoren, zoals keelkanker.

Vanaf 2022 kunnen ook jongens dit vaccin krijgen. De leeftijd van de inenting gaat dan naar 9 jaar.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

Foto Stijn Keereweer

Dr. Stijn Keereweer

Keel-neus-oorarts, Erasmus MC

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die tongkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2021