Uitzaaiingen bij tongkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Tongkanker kan uitzaaien. Bij een uitzaaiing zitten er kankercellen van de tongkanker op een andere plek in het lichaam. Of genezing mogelijk is, hangt af van de plek van de uitzaaiing.

Bij een deel van de mensen met tongkanker wordt de ziekte pas laat ontdekt. Dan kunnen er bij de diagnose al uitzaaiingen zijn. Ook kan de kanker gaan uitzaaien als de ziekte na de eerste behandeling weer terugkomt.

Uitzaaiingen in lymfeklieren van de hals

Tongkanker zaait vaak als eerste uit naar de lymfeklieren in de hals. Als dat gebeurt, heet het een regionale uitzaaiing. Er is dan nog steeds kans op genezing.

Lees verder over de behandeling van uitzaaiingen in de halsklieren.

Uitzaaiingen naar andere organen

Tongkanker kan ook uitzaaien naar andere organen. Dat gebeurt vaak pas in een laat stadium. Meestal zitten de uitzaaiingen in de longen. Een uitzaaiing in de longen is iets anders dan longkanker.

Bij uitzaaiingen in andere organen is genezing vaak niet meer mogelijk. De arts zal met je bespreken of je in aanmerking komt voor een behandeling die de ziekte kan remmen. Dit heet een palliatieve behandeling. Bijvoorbeeld: chemotherapie, immunotherapie, of bestraling.

Palliatieve zorg

Bij uitzaaiingen in andere organen begint vaak de palliatieve fase. Hoelang deze fase duurt, verschilt per persoon. Naast de palliatieve behandelingen kun je ook palliatieve zorg krijgen.

Palliatieve zorg helpt mee aan een goede kwaliteit van leven en bij een goede afronding van het leven. Ook je dierbaren kunnen van deze zorg gebruik maken.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

Foto Stijn Keereweer

Dr. Stijn Keereweer

Keel-neus-oorarts, Erasmus MC

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die tongkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2021