Nazorg en controle bij strottenhoofdkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de behandeling van strottenhoofdkanker kom je regelmatig op controle. De arts kijkt of de behandeling effect heeft gehad en of je last hebt van klachten door de behandeling.

Tijdens de controle kan de arts ook bekijken of de tumor misschien is teruggekomen of dat er uitzaaiingen zijn.

Ook als je niet meer beter wordt, kun je op controle komen. De arts kijkt dan hoe de ziekte verloopt en bespreekt met je de mogelijkheden voor een palliatieve behandeling.

Wat gebeurt er tijdens de controles?

Tijdens de controles kan de arts een aantal onderzoeken doen.

Hoe vaak op controle?

In de eerste 2 jaar na de behandeling kom je iedere 2 of 3 maanden op controle. In de 3 jaren daarna is de controle elk half jaar. De controleperiode duurt meestal 5 jaar.

Angst voor controles

Sommige mensen vinden het een prettig en veilig idee om regelmatig naar het ziekenhuis terug te gaan. Anderen zien juist erg op tegen de controle, ook nog jaren na de behandeling. Voor hen is elke controle weer spannend.

Veel mensen zijn bang dat de ziekte terugkomt of erger wordt. Die angst zit vaak diep, en kan zomaar ineens opkomen. Lees meer over de angst voor terugkeer van kanker.

Niet verplicht

De controles zijn niet verplicht. Je kunt ervoor kiezen van de afspraken af te zien. Overleg daarover met de arts. Misschien is een telefonische controle een mogelijkheid als je een bezoek aan het ziekenhuis te zwaar vindt. Bespreek met de arts op welke signalen van je lichaam je kunt letten.

Liever langer onder controle

Er zijn ook mensen die langer onder controle willen blijven dan de periode die de arts heeft voorgesteld. Geldt dit voor jou, bespreek dit dan met je arts. Vertel hem of haar waarom je onder controle wilt blijven. En probeer daar een redelijke afspraak over te maken.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Tim Dijkema

Radiotherapeut-oncoloog, Radboudumc

Illustratie mensen

Mensen die strottenhoofdkanker hebben (gehad)

Foto Lisette Draaijer

Lisette Draaijer

Physician assistant, Radboudumc

Linkedin

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2019